Yhteisnäyttely

Jouni Airaksinen,
Antti Immonen,
Pauno Pohjolainen,
Arto Väisänen,
Tarja Wallius  

19.2. - 10.3.2022 | Galleria G12

Kuvallinen teosluettelo, G12 >>

 

Jouni Airaksinen
s. 1962, Kuopio, asuu ja työskentelee Kuopiossa

Kuvataiteilija Jouni Airaksinen opiskeli alunperin taidemaalariksi. Hän teki pääasiassa maalauksia ja piirustuksia vielä 1980-luvun loppuun asti. Muoville tehdyt piirustukset olivat jo vahvasti kolmiulotteisia. 1990-luvun alkupuolella teokset alkoivat muuttua täysin kolmiulotteisiksi. Sen jälkeen Airaksisen teoksissa ovat vaihdelleet piirustus- ja veistostekniikat välillä sekoittuen keskenään ja välillä installaatioissa toisiaan tukien.

”Luontoteema ei ole tullut teoksiini muoti-ilmiönä tai hetken trendinä.
Viittaukset luontoon tulevat töihini kuin "luonnostaan". Vaikka olenkin kaupunkilaispoika niin vietin lapsena paljon aikaa maaseudulla pientilalla ja muistoissa on esim. talviset metsätyöt hevosen kanssa – itse olin tosin lähinnä vastuksina.

Hiili, hiiltyneet pöllit ovat minulle myös viittauksia ihmiseen, hengitykseen, katoamiseen.”

www.jouniairaksinen.net/

 

Antti Immonen
s. 1973, Kuopio, asuu ja työskentelee Kuopiossa

Kuvanveistäjä Antti Immonen on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1997. Immosen teokset rakentuvat usein pienistä osasista huolellisen käsityön kautta. Teokset ilmentävät taiteilijan kiinnostusta luonnontieteisiin ja tieteiskirjallisuuteen sekä luonnon, ihmisen ja teknologian välisiä suhteita. Teosten materiaaleina ovat pääasiassa ruostumaton teräs, muovi, pultit ja mutterit.

”Tavoittelen veistosta, joka ei ole staattinen blokki vaan jotain vapaampaa. Haluan veistosteni olevan selkeitä objekteja, muttei kuitenkaan visuaalisesti pysähtyneitä vaan barokkisen dynaamisia ja kimurantteja.”

”Teokseni eivät ole havaintoja luonnosta vaan ikään kuin kuvia sellaisesta naturalistisesta ajattelusta, jossa kaikki maailmassa käsitetään luonnoksi.”

www.antimoni.fi/fi/

 

Pauno Pohjolainen
s. 1949, Kuopio, asuu ja työskentelee Kuopiossa

Merkittävän uran kuvataiteilijana tehnyt Pauno Pohjolainen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1980. Pohjolainen on palkittu mm. Ars Fennica -palkinnolla 1997 ja Anita Snellmanin säätiön tunnustuspalkinnolla 2015. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali 2005. Taiteilija nauttii valtion taiteilijaeläkettä.

Pauno Pohjolaisen teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Valtion, Kuopion, Kajaanin, Oulun ja Minneapolisin (Yhdysvallat) taidemuseoitten, Saastamoisen säätiön, Wihurin rahaston, Halosten museosäätiön sekä Henna ja Pertti Niemistön nykytaiteen kokoelmissa. Pohjolainen on toteuttanut myös useita julkisia taideteoksia.

www.paunopohjolainen.net/

 

Arto Väisänen
s. 1958, Iisalmi, asuu ja työskentelee Kuopiossa

Kuvataiteilija Arto Väisänen tekee piirustuksia, piirustusinstallaatioita ja piirustuskollaaseja. Hänen teoksiaan on mm. Wihurin, Saastamoisen, Koneen ja EMO säätiöiden, Kiasman, Suomen valtion, Helsingin kaupungin, Vantaan, Joensuun, Kuopion, Lapinlahden taidemuseoiden kokoelmissa.

"Piirustus alkaa pienestä hentoisesta viivasta. Motiivina on halu jatkaa viivaa luonnossa tapahtuvan kasvun kaltaisena tapahtumana, antaa sen haaroittua, rytmittyä ja levittäytyä ja täyttää paperi.

Heittäydyn usein piirtämiseen ilman minkäänlaista ajatusta lopputuloksesta. Haluan olla viivan vietävänä. Viivastoista alkaa hahmottumaan asioita, jotka alkavat johdattamaan muotoja ja sisältöjä. Voi löytyä vaikka polvi, joka kasvaa jalaksi ja ihmisryhmäksi, jossa kaikki liittyy jollain tapaa toisiinsa, vaikka vain vähäisesti kuin sattuman kautta."

www.artovaisanen.com/

 

Tarja Wallius
s. 1959 Varkaus, asuu ja työskentelee Kuopiossa

Tekstiili- ja kuvataiteilija Tarja Wallius on valmistunut Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1992. Monissa töissään Wallius käsittelee havaintojaan ja kokemuksiaan useilta Afrikkaan suuntautuneilta matkoiltaan.

”Taiteellisen työskentelyni lähtökohtana ovat ympäristöasiat: ilmastonmuutoksen torjuminen, kierrättäminen, luonnon suojelu ja maailmanlaajuisen kulutuksen jatkuvan kasvun kritisointi. Tärkeitä ovat myös sosiopoliittiset aiheet. 

Työskentelyni on paikkasidonnaista ja heijastuksia todellisista, koskettavista tapahtumista ja kohtaamisista, joihin olen liittänyt henkilökohtaisia kokemuksia. Näitä asioita suodatan mm. ihmisten roolien ja tarinoiden kautta. Materiaaleina teoksissani käytän pelkästään löydettyä ja kierrätettyä.”

https://tarjawallius.fi/

 

Lisätietoja:  Galleria G12, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Jouni Airaksinen
 

Antti Immonen
 

Pauno Pohjolainen
 
Arto Väisänen
 
Tarja Wallius