HANNA MARIA NIKULA
keskeneräinen
21.11. - 10.12.2020 | Galleria G12

 

”Kaikki elämässä on jotain vaihetta... se on jotenkin vakio. Ja kaikki on keskeneräistä koko ajan. Sen kanssa on pakko vaan oppia elämään. Se on joku elämän muoto. Keskeneräisyys.

Näyttelyssä on valokuvia vuodesta 2014 lähtien. Valtaosan niistä Hanna on julkaissut Instagramissa. Näyttelyyn valikoiduissa kuvissa on nähtävillä hänen ajan myötä hioutunutta ominaistyyliään ja hänelle toistuvia teemoja, esim. kukat, linnut, heijastumat, varjot ja arkkitehtuuri.

– siksi olen alkanut kutsua projektia nyt
työnimellä ”keskeneräinen”. Sitä minä olen ja tulen olemaan, aivan kuten meillä kaikilla jää kesken asiat kun on aika lähteä ja jättää tämä maailma.”
– Hanna Maria Nikula

Tommi Mäkinen kertoo: ”Hannalla oli kotonaan paljon posliinieläimiä, niistä moni lasikuvussa ja häkissä. Samoin on näyttelyssä. Ajattelen, että se kuvastaa Hannan omaa tilaa. Hän eli muiden mukana, mutta sairauden vuoksi kuitenkin eri tilassa muiden kanssa, katsoi ja tarkkaili kuin lasin takaa. Tästä kertovat mielestäni myös monet ikkuna-aiheiset valokuvat.”

Muusikko Hanna Nikulalle (1983-2018) myös valokuvauksesta muodostui vuosien varrella tärkeä ilmaisukeino ja väline tutkia maailmaa ja elämää.

Näyttelytilaan on myös installoitu pala Hannan maailmaa. Sen keskiössä on View Master –laitteilla katsottavissa kaksi intiimiä kuvasarjaa, jotka omalta osaltaan kertovat Hannan elämäntarinaa. Lisäksi näyttelyssä on kuunneltavissa Hannaa laulaja-lauluntekijänä kappaleilla We Are Stories ja Sky.

Kesällä 2017 Hanna alkoi pohtia valokuvanäyttelyn rakentamista ja pyysi muutaman ystävänsä mukaan työstämään näyttelyä. Hannan menehdyttyä vakavaan sairauteen keväällä 2018 hänen ystävänsä, visuaalisen alan ammattilaiset, jatkoivat näyttelyn kokoamista.

Tervetuloa tutustumaan Hannaan!


Hanna opiskeli Savonlinnan Taidelukion musiikkilinjalla 1999-2002. Siksi Taidelukion galleria Eteinen oli luonteva ensimmäinen paikka tälle näyttelylle huhtikuussa 2019. Valmistuttuaan Taidelukiosta Hanna opiskeli kulttuurituottamista Mikkelin AMK:ssa ja HUMAK:issa. Näihin opintoihin liittyen hän perehtyi voimauttavan valokuvauksen menetelmään. Myöhemmin hän käytti tätä menetelmää nuoren aikuisen identiteettityössä, jota varjosti vakava sairaus ja tieto elämän hauraudesta. Hän oli myös harjoittelijana ja työntekijänä voimauttavan valokuvan kehittäjällä Miina Savolaisella.

Näyttelyn teossarjoja on mahdollisuus ostaa. Tuotto lahjoitetaan Sylva ry:n toiminnan tukemiseksi. Kaikista teossarjoista on myytävänä 15 editiota.

Hanna sairastui vakavasti 23-vuotiaana. Hänelle luvattiin vain muutama elinvuosi. Hän sai kuitenkin yli yksitoista vuotta. Sinä aikana Hannalla oli hyviäkin jaksoja, jolloin hän mm. matkusteli Euroopassa ja Australiassa. Koko ajan hän kuitenkin tiedosti parantumattoman sairautensa ja elämän jatkuvan keskeneräisyyden.

Näyttelyn kuratoivat Hannan ystävät Tommi Mäkinen, Milena Zaremba ja Hanna-Maija Matikainen.

Lisätietoja: 
G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi


Hanna Maria Nikula