OUTI KUMA JA ANNA VÄÄNÄNEN
KOSKEE - tilakohtaaminen n:o 1
valokuvia, maalauksia ja installaatioita
9.3. - 28.3.2013
G12 HELSINKI

Kuiskauksesta pauhuun, sipaisusta rouhaisuun, hiilenmustasta tomusta ruosteen palavin terin lumen ja kalkin valkeuteen...

Näyttelymme kuvaa maalauksellisin, valokuvallisin ja kolmiulotteisin keinoin kosketetuksi tulemistamme Haapakosken vanhan järvimalmiruukin äärellä, tulkiten sen sydäntalvisen hiljaiselon hetkeä tammi-helmikuussa vuonna 2013.

Savon erämaihin keisarillisella privilegiolla vuonna 1842 perustettu Haapakosken ruukki oli kulta-aikoinaan satojen ihmisten omavarainen yhdyskunta, joka sinnikkäästi jatkoi toimintaansa läpi vuosisatojen, rakentuen lähitienoineen monelle rakkaaksi maisemaksi, värikkäiden tarinoiden kyläksi.

Vastikään pysähtynyt, Suomen viimeinen valimotoiminnassa ollut ruukki on vienyt meidät kohtaamaan ajan jäljet historiallisessa tehdasmiljöössä ja toisissamme. Haapajoen juoksu on nostanut liikkeeseen myös varhaisimmat muistomme: olemme molemmat kasvaneet virranmaisemassa, myllypadon partaalla.

Ruukkiympäristön elementtien kolmiyhteys - kosken vesi, masuunin tuli, ihmisen työ - ovat vuoropuhelumme hehkuvaa ydintä.

Väkevät ajan, tilan ja aineen elämykset ovat hiljentäneet meidät kuuntelemaan paikan henkeä. Sen tuomisessa galleriaympäristöön olemme pyrkineet mahdollisimman henkilökohtaiseen ja aitoon ilmaisuun, nöyrän tietoisina siitä, että vain välähdyksin voi mikään tulla näkyviin.

Outi  Kuma: ”Olen kuvannut Haapakoskea  vavahtavan vedensilmän kautta, peilahduksina. Maalausteni maata ovat punaiset mullat, ruosteen liekehdintä ja olematonta kohti seestyvä lumiviivan valo: katoavaisuuden surukauneus.” 
Lue Artist statement

Anna Väänänen:  ”Kuvaan ruukkia, kotiani, ajan kerrostumiksi piirtyneillä materiaaleilla, symboloiden masuunin hiljaista palamista kohti arvaamatonta voimaa. Teokseni ovat häiveitä kaikessa ihmisen tekemisessä piilevään kätketyn kauneuden henkeen, kysyen, miksi olen, mitä jää.”
Lue Artist statement

--

Outi Kuma (s. 1960) on FM kulttuurintutkija, joka on harjoittanut kuvataideopintoja USA:ssa, mm. Cranbrookin Taideakatemiassa.

Anna Väänänen (s. 1980) on KM kasvatuspsykologi, joka opiskelee taiteiden maisteriksi Lapin yliopistossa.

--

Kiitämme lämpimästi työskentely- ja kuvausluvasta Pauli K. Väänästä Haapakosken ruukkialueen nykyisenä omistajana.

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, 00120 Helsinki | ti-to 12-17, pe-su 12-16 | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | g12helsinki@gmail.com

Lehdistötiedote
Outi Kuman kuvallinen teosluettelo
Anna Väänäsen kuvallinen teosluettelo
 
 
 
 
 
 
Kuvat © Outi Kuma