SINI KUNNAS
"Musta muistot" - ihmismaalauksia.
28.9 - 17.10.2013 | G12 Helsinki


Tämä näyttelykokonaisuus on syntynyt 1,5 vuoden aikana. Jokaisessa maalauksessa on yksilöllinen suudelman muisto, osa kuin hentoja utukuvia, toiset tarkan intensiivisempiä. Muistot romanttisesta kohtaamisesta ovat kukin ainutlaatuisia, mutta muistoina muuntuvia.
 
Mustasta väristä
 
Musta ei ole surun väri minulle, vaan yksi väri, joka muodostuu monesta. Ajatusten kohteena musta on symbolinen. Se saa merkityksensä sen kautta, missä se on. Väri sisältää erilaisia muita sävyjä. Mustaa katsoessa ajattelen eniten valoa, koska valo ei ole itsestään selvänä värihehkussa näkyvissä.
 
Musta on näissä romanttisen kohtaamisen maalauksissa visuaalinen foorumi, jonka sisällä on suudelman muiston hengen valo. Kussakin se on erilainen, naisen ja miehen yksi yksilöllinen kohtaaminen muistona.
 
Maalausteni hahmoista
 
Rakastan vanhojen valokuvien karismaa ja valaistusta. Usein olen aiemmissakin teoksissani antanut uuden merkityksen hahmolle vanhasta valokuvasta. 
 
Suudelmakuvien pohjavalokuvat ovat olleet pääosin 20 - 30 -luvuilta, mutta maalauksessa hahmo on muuntunut alkuperäisestä valokuvasta sitä maalatessa. Nämä teokset eivät ole muotokuvia, vaikka niitä rakastan tehdä myös. "Musta muistot"-näyttelyn kaikissa maalauksissa on suuteleva pari. 
 
Maalausten parit eivät ole varsinaisesti olemassa missään, mutta suudelmansa on maalattu hengen muisto. Me olemme erilaisia ja aikuisen elämämme muistomme on henkilökohtaisia. Muistelemme niitä ystävien kanssa, ajatuksissamme ja aika valitsee millaiseksi tunteemme menneeseen jää.
 
Maalauksen suudelma on voinut olla pitkäaikaisen liiton tunne tai vain lyhyt kohtaaminen. Suudelmamaalaus on kuin muistoksi jäänyt kuvitelma, joka on oikean kokemuksen tunteen jälki. Siihen yhdistyy unelmia, tunteita ja valintaa.
 
Osa maalausten suutelevista pareista on valokuvana löytynyt mainoksista tai netistä. Kun luonnoksena toiminut alkukuva on ollut julkinen, olen halunnut tuoda esiin yhteyteni maalaamiseen käyttäen luonnoksena yleistä kuvaa - sen kuitenkin muuttaen.
 
Valokuva ei ole maalaus, mutta yksi on johtanut toiseen. Vaikka kuvissa on ihmisiä, maalaus on ennen kaikkea henkinen yhteys tunteeseen, jonka jaan hahmojen avulla. En tunne yhtään kuvien pareista muuta kuin sydämeni ajatuksissa.
 
Me odotamme suudelman kohtaamisen luovan kauniin muiston, mutta aina se ei sitä tee. 
Ajan kanssa terve eheytyminen ja luopumisen taito neutralisoivat ikävätkin muistot. Joskus joudumme luopumaan myös jostain kauniista suhteesta, koska jotain tapahtuu ja me menetämme sen. 
 
Muistomme ovat omamme. Niitä emme voi koskaan menettää, mutta voimme luopua näkökulmista, jotka eivät ravitse nykyaikaamme ajan kanssa.
 
Kun me katsomme suutelevien parien maalauksia, me katsomme jotain osaa itsestämme, mutta koska maalaus ei ole ketään, me emme tirkistele, vaan kohtaamme maalauksen tunteen.

Sini Kunnas