LAURIALA TUOMAS
Kiviset kasvot
Maalauksia ja grafiikkaa
modernista kaupunkikulttuurista

6.4. - 25.4.2013
G12 HELSINKI

Kaupungit ovat aikoinaan syntyneet kaupankäynnin keskuksiksi. Nykyään asutus on keskittymässä kaupunkeihin, kun maaseutu tyhjenee. Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Ihmisten on muutettava maaseudulta toimeentulon perässä isoihin asutuskeskittymiin. Kaupunkeihin kuuluvat myös lähiöt ja palaset luontoa eli puistot. Urbaaniin kaupunkielämään liittyvät ilmiöt ovat kiinnostaneet minua jo kauan. Näyttelyssäni kuvaan monia kiehtovia visuaalisia ilmiöitä, joita kaupunkikulttuuri on tuottanut.

Kaupunkiin kuuluvat myös eläimet. Lontoossa on citykettuja, Helsingissä citykaneja ja viime aikoina karhujakin on tavattu kaupunkien liepeiltä ruokaa etsimästä. Hirviä eksyy silloin tällöin kaupunkeihin. Pöllöjen tiedetään pesineen keskellä kaupunkia. Villi luonto levittäytyy siis myös tiheämmin asutuille alueille ja tulevaisuudessa kaupungeissa nähdään ehkä puistoeläimistön ja perinteisten rottien, hiirien ja pulujen lisäksi isompiakin eläimiä.

Näyttelyni on myös visio siitä, mitä kaupunki voisi olla. Olen asunut monissa kaupungeissa ja teoksissani voidaankin nähdä vaikutteita kotikaupungistani Mikkelistä ja muista paikkakunnista, joissa olen asunut. Nämä vaikutteet sekoittuvat usein vapaaseen visiointiini siitä, mitä kaupunki voisi olla ja lopputuloksena on surrealistishenkistä, urbaania fantasiaa, jossa yhdistyy villi luonto ja moderni kaupunkikulttuuri.

Viime aikoina työskentelyni on painottunut entistä enemmän grafiikan puolelle. Erityisesti puupiirros on itselleni tärkeä tekniikka, mutta näyttelyssäni on myös kuivaneulagrafiikkaa, akvarelleja ja sekatekniikkateoksia.

Näyttely tukenut Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savon taidetoimikunta.

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, 00120 Helsinki | ti-to 12-17, pe-su 12-16 | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | g12helsinki@gmail.com