Anssi Sojakka
Jäinen syli
12.11.-1.12.2016 | G12 HelsinkiBut somewhere your scissors remember.
Wherever they are.
Here somewhere, blades wide open,

April by April
Sinking deeper
Through the sod - an anchor, a cross of rust.

(Runosta Daffodils, Ted Hughes)
 

Ted Hughes kuvaa runossaan haudattua muistoa. Hän kuvittelee hukkaamiensa saksien, jotka he saivat edesmenneen vaimonsa kanssa hääpäivä lahjaksi, makaavan jossakin omistamansa narsissi pellon alla. Ne vajoavat syvemmälle ja syvemmälle hänen muistoihinsa. Tämä runo kaikkine kielikuvineen ja etenkin mielikuva muiston ja edesmenneiden tunteiden kerrostumisesta ovat tämän näyttelyn lähtökohtia.

Niin ihmistä kuin kaikkea muutakin maailmassa muokkaa poispäin vetävä jännitys sekä kasautuva, murskaava paine. Mieleni syvimmissä pohjukoissa tosin mikään ei muovaa maailmaani niin kuin onni ja suru. Kuin katse, jolla ei ole kehoa, maalaukset ovat vapaita sukeltamaan maan sisään.  Lähdin etsimään omia saksiani, näitä mieleni aarrekarttaan merkattuja ristejä. Haudatut muistot ovat kuin tunteiden fossiileja, ajan kivettämiä koetun hetken monikerroksisia jäänteitä. Vai ovatko ne vain hetkeksi jään sylin jähmettämiä?

Niin maalauksissa kuin myös veistoksissani käytän sekatekniikoita ja useita materiaaleja. Maalaan siveltimellä, mutta joskus rakennan muotteja, joilla voin ohjata miten maali kuivuu. Hautaan töitä ja upotan niitä altaisiin. Usein luominen on myös tuhoamista eli hion ja hankaan maalikalvoja rikki. Veistäessä käytän paljon hartsia ja sen lisäksi myös kankaita, kipsiä ja erilaisia kelmuja. Luon, tuhoan ja luon uudestaan.

 


Cv, Anssi Sojakka >
Kuvallinen teosluettelo >


Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | g12helsinki@gmail.com