KUOLEMAN KOSKETUS

Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen opiskelijoiden yhteisnäyttely

6.11.-28.11.2010
Galleria 12, Kuopio

Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelman maisteriopiskelijat ovat kukin näkemyksensä mukaan tarttuneet kaikille yhteiseen sekä aina ajankohtaiseen teemaan: kuolemaan ja sen kosketukseen. Taiteilijaryhmän jäsenet ovat tarkastelleet aihetta, josta kulttuurissamme usein vaietaan ja jonka käsittely on vaikeaa ja voimakkaita tunteita herättävää.

"Kuoleman Kosketus" -näyttely on valokuvataiteen professorin Jyrki Parantaisen ja valokuvataiteilija Minna Havukaisen vetämän työpajan lopputulos. Näyttely koostuu pääosin valokuvateoksista.

Työpajan aikana ryhmä tutustui teemaan eri näkökulmista. Aiheen kokonaisvaltaisen ymmärtämisen kannalta oli tärkeää tutustua kuoleman kosketukseen paitsi taiteen kontekstissa, mutta myös nähdä, miten kuoleman parissa työskentelevät ammattilaiset toimivat ja ajattelevat. Ennen kaikkea prosessin keskiössä oli kuitenkin pohtia kunkin kuvaajan omaa suhdetta, näkökulmia ja kokemuksia kuolemaan, sekä sen visualisointiin.

Näyttelyn ensiesitys oli syksyllä 2009 Helsingissä Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa. Sittemmin työskentely on jatkunut, sekä syventynyt kunkin opiskelijan kiinnostuksen mukaan. Syyskuussa 2010 näyttely oli edustamassa Taideteollista korkeakoulua Shanghaissa osana kansainvälisen taideyliopistojen Cumulus yhteistyöverkoston 20. juhlavuoden näyttelyä.

Ryhmän taiteilijat ovat Elisabet Cavén, Eveliina Hujanen, Olli Karttunen, Karina-Sirkku Kurz, Taru Leinonen, Katja Maria Nyman, Kimmo Metsäranta, Satu Pirinen, Maija Savolainen ja Leena Ylä-Lyly.