Huhmarniemi Maria
Kanto Hanna
Karintaus Liisa
 

30.6.-20.7.2012
G12 Kuopio

Lahot ja lakastuneet – kuvataidetta Lapista

 

Kolme menestyvää naistaiteilijaa Lapista esittäytyy G12 Kuopiossa. Maria Huhmarniemi, Hanna Kanto ja Liisa Karintaus ovat kotoisin pohjoisesta ja opiskelleet Lapin yliopistossa. Tällä hetkellä he ovat Lapin taiteilijaseuran jäseniä. Liisa Karintaus ja Hanna Kanto ovat lisäksi taidemaalariliiton kokelasjäseniä ja Huhmarniemi Muu Ry:n jäsen. Tässä näyttelyssä on esillä Liisa Karinatauksen ja Hanna Kannon maalauksia sekä Maria Huhmarniemen Himmeli-sarjan veistoksia.

 

Maria Huhmarniemi (s. 1977 Rovaniemellä) valmistui kuvataideopettajaksi Lapin yliopistosta vuonna 2002. Hän on työskennellyt siitä lähtien Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa yliopistolehtorina ja monien taide- ja kulttuurihankkeiden vetäjänä. Huhmarniemi käsittelee taiteessaan pohjoiseen liittyviä kysymyksiä, monikulttuurisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä ympäristöasioita, kuten ihmisen ja luonnon suhdetta. Hän käyttää teoksissaan usein vanhoja tavaroita ja tekstiilejä, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja sekä dokumentointia ja haastattelua. Tässä näyttelyssä hän esittää Himmeli-sarjan teoksia, joiden lähtökohtana on suomalaiskansallisen himmelin saksankieleen nimi. Saksaksi ja ruotsiksi himmel tarkoittaa taivasta. Huhmarniemen teossarjan osia ovat Himmeli, Sterni (Stern/Tähti) ja Sturmi (Sturm/Myrsky), Raumi (Raum/Tila) ja Kaputti (Kaputt/Hajonnut). Teoksessa hän alleviivaa suomalaiskansallisen kulttuurin vaikutteita muilta kulttuurialueilta. Himmeli sarja sai alkunsa, kun Perussuomalaiset peräänkuuluttivat suomalaiskansallista kuvataidetta.

 

Hanna Kanto (s. 1981 Torniossa) on valmistunut Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi 2007 ja asunut ja työskennellyt Muonion, Enontekiön ja Norrbottenin alueilla sen jälkeen. Minimalistinen, karu ja kaukaisuuteen ulottuva pohjoinen maisema sekä tuossa maisemassa elävät ihmiset ovat hänen taiteensa lähtökohtia. Töissään hän käsittelee ja ottaa kantaa asioihin pohjoisen näkökulmasta. Erityisen kiinnostuksen kohteena hänellä ovat ympäristöön ja sosiaalisiin kysymyksiin liittyvät ongelmakohdat Lapissa. Kanto työskentelee yleensä maalaamalla, mutta hän rakentaa samojen teemojen ympärille myös esine- ja videoinstallaatioita. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Haaparanassa, missä hän toimii taiteen tekemisen ohella myös osa-aikaisena taideopettajana Ruotsinsuomalaisessa kansankorkeakoulussa, Svefillä.

 

Liisa Karintaus (s.1977 Muurolassa) valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta 2006. Valmistumisen jälkeen hän on toiminut kuvataiteilijana. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 2001 kotimaassa ja ulkomailla sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2002. Karintauksen tuotantoon lukeutuu maalauksia, piirustuksia ja installaatioita. Installaatiot yhdistävät äänen ja animaation, jotka ovat suhteessa konkreettiseen esineeseen tai tilaan. Teoksissaan Karintaus käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta ja toisaalta yksilön ja ihmisen luoman järjestelmän suhdetta. Kuva-aiheena on luonto, maisema ja toisaalta maalaus itse.

 

Näyttelyn nimi Lahot ja lakastuneet viittaa näyttelyn teosten aiheisiin: kantoihin, autioituviin taloihin, kukkiin ja hajoaviin himmelin rakenteisiin. Näyttelyssä on läsnä pohjoisen melankolia.

 

Taiteilijoiden CV:t verkossa:

Liisa Karintaus         
http://www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/10

Hanna Kanto           
http://www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/82

Maria Huhmarniemi 
http://www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/23

 

 
 
 
 Karintaus Liisa, Kukka, 2011
 

Hanna Kanto, Talviyö, 125x140 cm, öljy kankaalle, 2011

 

Maria Huhmarniemi, Himmeli I, 2011