Ritva-Liisa Pohjalainen
TAIDELASIA MURANOSSA

10.5. - 28.5.2020 | Galleria G12
 

Katso G12 Instagram sivulla, mitä Ritva-Liisa kertoo teoksistaan. >>

Näyttelyn teoksiin voi tutustua myös verkkokaupassamme. Tervetuloa tutustumaan.

Kuvallinen teosluettelo, Ritva-Liisa Pohjalainen, 2020 >>

Verkkokaupassa Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia >>

Vastaamme kyselyihin myös Instagramissa @g12helsinki sekä Facebookissa facebook.com/@galleria.g12
                                                                           
Ritva-Liisa Pohjalainen tuo esille Galleria G12 näyttelyyn Italian Muranossa toteutettuja lasiveistoksia. Eurooppalaisen lasitaiteen ja -taidon sydämessä, Muranossa, Pohjalainen on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin hän aloitti teostensa työstämisen yhdessä maailmankuulun lasinpuhaltajan, maestro Pino Signoretton kanssa. Signoretto menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen vuoden 2018 alussa. Yhteistyössä syntyneet naisfiguurien sarja jäi viimeiseksi yhteistyön tulokseksi.  

Pohjalaisen uusia veistoksia toteuttavat maestrot Mariano Moro ja Achille Deste tiimeineen. Amerikkalainen naispuhaltaja Amber Hauch on mukana kaikissa työstöissä. 

”Kamppailen jatkuvasti uusien teknisten ratkaisujen kanssa. Haluan kehittyä ja oppia. Haluan nähdä, mitkä ovat lasin mahdollisuudet ja mihin kaikkeen se taipuu”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.  

Pohjalaisen kokeilunhalu ja sinnikkyys ovat vieneet kokeneetkin puhaltajat uuden ja tuntemattoman äärelle. He ovat ottaneet haasteen vastaan. Muranon mestareiden käsissä mahdoton muuttuu mahdolliseksi, lasi taipuu kierteiksi ja kerrostuu väreiksi. Lasi muuttuu keskitalven ahtojäiksi, lumituiskuiksi ja nietoksiksi. Se saa keväisten silmujen voiman ja kukkanuppujen aran viattomuuden. Se kantaa ruusun kevyttä tuoksua kesän valoisassa yössä, ja syksyn viileneviä iltoja, jolloin viljan kultaiset tähkät nuokkuvat laskevan auringon kajossa. Lasi on musta ja märkä marraskuun katu, graafisen pelkistetty maisema vailla värien riehakkuutta mutta täynnä harmauden harmoniaa. Joskus taas lasin sisällä loistaa tuli, jonka hehkussa sattumalta kohdanneet sielut lämmittävät ohimennen toisiaan. 

Lasi taipuu tarinoiden kertojaksi. Maestro Pino Signoretton kanssa työstetty naisfiguurien sarja avaa Pohjalaisen estetiikan kautta näkymän suomalaisen naisen sieluun. Teoksia hallitsee nuoren, poninhäntäpäisen tytön lasinen figuuri. Toisinaan tyttö seisoo, toisinaan istuu tai polvistuu lasisen maailman laella. Hänen päänsä on aina pystyssä. Hän tuntee historian, mutta se ei häntä paina vaan lujittaa. 

Tytön alla avautuva kaikkeus tulvii värien kirkkautta. Lasin monet kerrokset kertovat koettelemuksista, mutta myös luottamuksesta, uskosta ja mahdollisuuksista, jotka tytöille ja naisille Suomessa avautuvat.  

”Meidän äitimme ja isoäitimmekin ovat kerran olleet nuoria tyttöjä. Teokseni peilaavat heidän elämäänsä, omaa elämäämme ja seuraavien sukupolvien tulevaisuutta”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo. 

”Kun olin itse lapsi, elämä oli hyvin vaatimatonta. Sain silti kokea suurta rakkautta ja nähdä paljon kauneutta. Sama kauneus kutsuu minua yhä kotimaani ihmeellisiin vuodenaikoihin, luontoon, rauhaan ja hiljaisuuteen. Niistä kasvaa suomalaisen naisen voima.” 

Ritva-Liisa Pohjalaisen näyttelyn teoksia on esitelty lokakuussa 2017 Shanghaissa Kiinassa, Yun Jian Artmuseumissa. Hänelle on myönnetty useita huomionosoituksia kuten Kaj Franck muotoilupalkinto 2004 ja Itä-Suomen yliopiston kunniatohtorin arvo 2010. Suomen liike- ja virkanaisten liitto nimesi Ritva-Liisa Pohjalaisen vuoden naiseksi 2015. 

Lisätietoja: 
Galleria G12 | Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | +358 44 717 7177 | info@galleria12.fi
Ritva-Liisa Pohjalainen | www.rlp.fi | ritvaliisa@rlp.fi

Kuvallinen teosluettelo, Pohjalainen, G12, 2020 >>

Verkkokaupassa Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia >>

 

Aiemmat näyttelyt:

Ritva-Liisa Pohjalainen
2.6. - 28.6.2018 | G12 Kuopio
Kuvallinen teosluettelo, G12 Kuopio, 2018 >

Ritva-Liisa Pohjalainen
19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio

Ritva-Liisa Pohjalainen | Kuutamolla
30.11.-19.12.2013 G12 Helsinki

Kuvallinen teosluettelo, G12 Kuopio, 2016 >>

Lisätietoja:  G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Verkkokaupassa Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia >

Ritva-Liisa Pohjalainen, Midsummer
 
Ritva-Liisa Pohjalainen, Pyhä henki
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | Kodin hengetär
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | 19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | 19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio