Ritva-Liisa Pohjalainen
9.5. - 28.5.2020 | Galleria G12
 

Pohjalainen on yksi kotimaansa tunnetuimmista ja arvostetuimmista lasitaiteilijoista ja muotoilijoista. Hänen taiteessaan puhdas, skandinaavinen muotokieli yhdistyy värien ja materiaalien rikkauteen. Pohjalainen on tehnyt pitkän ja palkitun uran muoti- ja korusuunnittelijana, mutta viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti taidelasin työstämiseen.

Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia on esitelty viimeksi lokakuussa 2017 Shanghaissa Kiinassa, YUN JIAN ART MUSEUMISSA. Hänelle on myönnetty useita huomionosoituksia kuten Kaj Franck muotoilupalkinto 2004 ja Itä-Suomen yliopiston kunniatohtorin arvo 2010. Suomen liike-ja virkanaisten liitto nimesi Ritva-Liisa Pohjalaisen vuoden naiseksi 2015.

Verkkokaupassa Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia >>
 

Lisätietoja:  Galleria G12, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

 

Aiemmat näyttelyt:
Ritva-Liisa Pohjalainen
MATKALLA LASIN MAAILMASSA
2.6. - 28.6.2018 | G12 Kuopio

Taiteilija Ritva-Liisa Pohjalainen syntyi pohjoisen meren äärellä, siellä missä kaislat ja kalat puhuvat. Lapsuudessa hänen sisarusparvensa leikki rannan kivien ja metsän eläinten kanssa. Suomalaisena tyttönä Pohjalainen kasvatettiin rohkeaksi, itsenäiseksi ja eteenpäin katsovaksi naiseksi.

Tänään Pohjalainen on yksi kotimaansa tunnetuimmista ja arvostetuimmista lasitaiteilijoista ja muotoilijoista. Hänen taiteessaan puhdas, skandinaavinen muotokieli yhdistyy värien ja materiaalien rikkauteen. Pohjalainen on tehnyt pitkän ja palkitun uran muoti- ja korusuunnittelijana, mutta viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti taidelasin työstämiseen.

G12 gallerian kesänäyttelyyn Ritva-Liisa Pohjalainen tuo noin 30 Italian Muranossa toteutettua lasiveistosta. Eurooppalaisen lasitaiteen ja -taidon sydämessä, Muranossa, Pohjalainen on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin hän aloitti teostensa työstämisen yhdessä maailmankuulun lasinpuhaltajan, maestro Pino Signoretton kanssa. Signoretto menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen vuoden 2018 alussa. Yhteistyössä syntynyt naisfiguuri sarja jäi viimeiseksi yhteistyön tulokseksi.

Pohjalaisen uusia veistoksia toteuttavat maestrot Mariano Moro ja Achille Deste tiimeineen. Amerikkalainen naispuhaltaja Amber Hauch on mukana kaikissa työstöissä.

”Kamppailen jatkuvasti uusien teknisten ratkaisujen kanssa. Haluan kehittyä ja oppia. Haluan nähdä, mitkä ovat lasin mahdollisuudet ja mihin kaikkeen se taipuu”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

Pohjalaisen kokeilunhalu ja sinnikkyys ovat vieneet kokeneetkin puhaltajat uuden ja tuntemattoman äärelle. He ovat ottaneet haasteen vastaan. Muranon mestareiden käsissä mahdoton muuttuu mahdolliseksi, lasi taipuu kierteiksi ja kerrostuu väreiksi. Lasi muuttuu keskitalven ahtojäiksi, lumituiskuiksi ja nietoksiksi. Se saa keväisten silmujen voiman ja kukkanuppujen aran viattomuuden. Se kantaa ruusun kevyttä tuoksua kesän valoisassa yössä, ja syksyn viileneviä iltoja, jolloin viljan kultaiset tähkät nuokkuvat laskevan auringon kajossa. Lasi on musta ja märkä marraskuun katu, graafisen pelkistetty maisema vailla värien riehakkuutta mutta täynnä harmauden harmoniaa. Joskus taas lasin sisällä loistaa tuli, jonka hehkussa sattumalta kohdanneet sielut lämmittävät ohimennen toisiaan.

Lasi taipuu tarinoiden kertojaksi. Maestro Pino Signoretton kanssa työstetty naisfiguurien sarja avaa Pohjalaisen estetiikan kautta näkymän suomalaisen naisen sieluun. Teoksia hallitsee nuoren, poninhäntäpäisen tytön lasinen figuuri. Toisinaan tyttö seisoo, toisinaan istuu tai polvistuu lasisen maailman laella. Hänen päänsä on aina pystyssä. Hän tuntee historian, mutta se ei häntä paina vaan lujittaa.

Tytön alla avautuva kaikkeus tulvii värien kirkkautta. Lasin monet kerrokset kertovat koettelemuksista, mutta myös luottamuksesta, uskosta ja mahdollisuuksista, jotka tytöille ja naisille Suomessa avautuvat.

”Meidän äitimme ja isoäitimmekin ovat kerran olleet nuoria tyttöjä. Teokseni peilaavat heidän elämäänsä, omaa elämäämme ja seuraavien sukupolvien tulevaisuutta”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

”Kun olin itse lapsi, elämä oli hyvin vaatimatonta. Sain silti kokea suurta rakkautta ja nähdä paljon kauneutta. Sama kauneus kutsuu minua yhä kotimaani ihmeellisiin vuodenaikoihin, luontoon, rauhaan ja hiljaisuuteen. Niistä kasvaa suomalaisen naisen voima.”

Kuvallinen teosluettelo, G12 Kuopio, 2018 >
 

Aiemmat näyttelyt:
Ritva-Liisa Pohjalainen
19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio

Ritva-Liisa Pohjalainen | Kuutamolla
30.11.-19.12.2013 G12 Helsinki

Kuvallinen teosluettelo, G12 Kuopio, 2016 >>
 

Lisätietoja:  G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

 

Verkkokaupassa Ritva-Liisa Pohjalaisen teoksia >

Ritva-Liisa Pohjalainen, Midsummer | 2.6. - 28.6.2018 | G12 Kuopio
 
Ritva-Liisa Pohjalainen, Pyhä henki,  G12 Kuopio
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | Kodin hengetär | G12 Kuopio 
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | 19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio
 
Ritva-Liisa Pohjalainen | 19. - 23.4.2016 | G12 Kuopio