Pirita Lautala ja
Kirsimaria E. Törönen-Ripatti

V A R J O I T S E
28.2. - 19.3.2015 | G12 Kuopio

Pirita Lautala (s.1974) ja Kirsimaria E. Törönen-Ripatti (s.1969) pitävät itseään ensisijaisesti tarinankertojina.  Lähtökohdiltaan hyvinkin henkilökohtaiset tarinat jalostuvat työskentelyprosessin aikana kuvastoksi, joka käsittelee ihmisen tilaa – tunteita, kasvuprosesseja, ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta.

Lautala ja Törönen-Ripatti ovat työskennelleet monella eri tekniikalla ja materiaalilla. Pirita Lautala työskentelee tällä hetkellä akryyli- ja öljyväreillä, Kirsimaria E. Törönen-Ripatti keskittyy monotypiaa muistuttaviin telamaalauksiin.

Varjoitse näyttelyssä on esillä maalauksia ja grafiikkaa. Kerroksellisuus, niukka väriskaala, tarinan työstäminen ääriviivan, valon ja varjon keinoin on heille yhteistä. Näyttelyn nimi kuvaa ajan ja muistin heijastumia heidän teoksissaan.

Näyttelyteoksista esim. Lautalan Stage Freight  ja Törönen-Ripatin Crossroads –sarjan  maalaukset kertovat pelon voittamisesta, negatiivisen kokemuksen kääntämisestä voimavaraksi. Näiden  kasvuprosessien aikana ihminen on heikoimmillaan ja usein kasvutarinan ansiosta aiempaa vahvempi.

Taiteilijat ovat tehneet kymmenisen vuotta yhteistyötä erilaisten taide-, näyttely-  ja taidekasvatusprojektien parissa. He asuvat ja työskentelevät Mikkelissä. Lautala opettaa Mikkelin kansalaisopiston kuvataidekoulussa, Törönen-Ripatti pyörittää omaa studiogalleriaa, kuratoi, tuottaa ja ohjaa erilaisia taidekasvatusprojekteja.

Vuonna 2010 he perustivat Työryhmä Yöryhmän, jonka Taikesta huolimatta - mielenilmaus  esitettiin lokakuussa Mikkelin taidemuseossa. Yhteisen tuotannon ja toiminnan ohella he esiintyvät myös itsenäisinä taiteilijoina. Galleria G12 näyttely on heidän toinen yhteisnäyttelynsä.

CV, Pirita Lautala>
CV, Kirsimaria E. Törönen-Ripatti>

Teosluettelo>
 

Lisätietoja: G12 KUOPIO, Minna Canthin katu 15, Kuopio | 044 058 8434 | info@galleria12.fi