Liisa Pesonen
OBJEKTI JA AINEETON
6.8. - 25.8.2016 | G12 KuopioTämän hetkinen taiteellinen työskentelyni käsittelee objekteja: esineitä ja kappaleita maalauspohjalla sekä maalauksen objektin kaltaista luonnetta. Työskentelyäni voisi luonnehtia eräänlaisena asetelmamaalauksen tradition jatkeena. Tarkastelen objektin merkitystä maalauksessa esineinä, kuvallisina elementteinä, kappaleina, kappaleiden välisinä suhteina ja aukkoina. 

Maalaus ei ole ainoastaan kuva havaitusta objektista, ilmiömaailmasta. Maalauksella itsellään on objektin kaltainen luonne. Maaliaineen aineellinen, materiaalinen, taso luo uuden objektin maalauksen sisään riippumatta siitä syntyykö käytetystä materiaalista esittävä kuva vai jotain sinne päin kuten kohdallani usein käy.
Samalla teos on esitys objektien ja kappaleiden välisistä suhteista, jotka tulevat näkyviksi vasta maalauksessa.  Tällöin liitän maalauksen objektin kaltaisen luonteen ja kyvyn sitoa merkityksiä mielensisäisiin objekteihin, jotka maalauksessa saavat näkyvän muodon.

Objektien välisiin suhteisiin lukeutuu myös taiteilijan suhde teokseen, materiaaliin ja kuvattuun kohteeseen, jotka laajentuvat lopulta katsomiskokemukseen. Maalaamisen hetkellä maalaus on tekijälleen toinen.

Esittämissäni kappaleissa korostuu maalauksen aineellisuus ja materiaalisuus. Samalla muotoihin ja jälkiin sekoittuu tekijälle ominainen ruumiinkieli. Huomioni painopiste kappaleista on kuitenkin vähitellen siirtynyt  kappaleiden väliseen tilaan ja etäisyyteen. Maalauksen immateriaalinen taso tuntuu asettuvan aukkoihin ja kappaleiden väliin tai maalauksen ja minun väliin. Tila välissä tihenee ja tunnistamaton ilmenee poissaolon kautta. Tyhjyyttä on vaikea esittää sellaisenaan, se piirtyy esiin vasta suhteessa esitettyyn.

Liisa Pesonen, 2016

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.


Liisa Pesonen (s.1962, Jyväskylä) opiskeli Suomen taideakatemian koulua vuosina 1980-1985, sekä Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1995-1999. Maisterin tutkintoa Kuvataideakatemiassa hän opiskeli 1990-2000.

Pesonen on pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa, kuin ulkomaillakin ja hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa.
Liisa Pesonen on Taidemaalariliiton jäsen.


Pesonen Liisa, CV >
Kuvallinen teosluettelo, 2016 >

Lisätietoja:
G12 KUOPIO, Maaherrankatu 9, Kuopio | info@galleria12.fi | ti-to 12–18, pe-la 11–16

Liisa Pesonen,Välissä, 2016, 200 x 150cm, öljy ja akryylispray kankaalle