Marja Ollikainen
KUKAT KUIN IHMISET
19.11.-8.12.2016 | G12 Kuopio

 
Kukat kuin ihmiset -näyttelyssä kuvataiteilija Marja Ollikainen esittelee noin 9 teoksen sarjan sovelletulla vanhojen mestarien öljyväritekniikalla tehtyjä maalauksia.

Näyttelyn aiheena ovat kukat, jotka rehentelevät ylpeänä, alistuvat, ovat väsyneitä, keskustelevat  sopuisasti ja riitelevät huutamalla kita auki. Ensisilmäyksellä Marja Ollikaisen kukkamaalaukset saattavat näyttää kauniilta, silkkisiltä, dekoratiivisilta sisustuselementeiltä, mutta kun tarkemmin katsoo, tematiikka tulee esiin: kukat ovat kuin ihmiset. Ihmiset toimivat ryhmissä, joskus he sopivat toistensa seuraan harmonisesti, toisinaan taas riitelevät elintilasta raivokkaasti. Jotkut haluavat olla esillä, jotkut taas pitävät etäisyyttä. Jotkut laulavat orgaanisesti unisonoa, toiset eivät pysy tahdissa laisinkaan ja karjuvat korvaan ikäviä asioita, niillä on ruma ilme. Kukka on oiva ihmisen sosiaalisen kanssakäymisen näköiskuva.

Ollikaisen maalaukset pohjautuvat 1600-1700-lukujen hollantilaisten kukkamaalausten genreen, ottavat niistä vaikutteita, mutta maalausten sommittelu on moderni ja symboliikka osoittelevampaa kuin hienostuneilla hollantilaismaalareilla.

Marja Ollikainen, 2016

 

Marja Ollikainen on opiskellut kuvataiteilijaksi suomen kielen opettajan työn ohella Alfa Art-taideopilaitoksessa ja valmistunut vuonna 2012. Näiden opintojen lisäksi taustalla ovat opinnot ikonimaalauksessa ja jatko-opinnot muotokuvamaalauksessa ja vanhojen mestarien tekniikassa.

Ollikainen on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2011 ja toimii nykyisin myös kuvataideopettajana.

Kuvallinen teosluettelo >

Lisätietoja:
G12 KUOPIO, Maaherrankatu 9, Kuopio | info@galleria12.fi | ti-to 12–18, pe-la 11–16