Outi Heiskanen
Grafiikkaa
18.3. - 6.4.2017 | G12 KuopioTaidegraafikko, akateemikko ja kunniatohtori Outi Heiskanen (s. 1937, Mikkeli) on yksi merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoitamme. Hän on tunnettu graafikkona, mutta on tehnyt myös performansseja ja tilataideteoksia. Rajattomuus ja ennakkoluulottomuus määrittävät Heiskasen taidetta yleisemminkin: hän liikkuu tiedostamattoman ja tiedostetun, hyvän ja pahan rajoilla.

Heiskanen on opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa ja Suomen taideakatemian koulussa grafiikan linjalla opettajanaan Pentti Kaskipuro. Taiteilijanuransa ohella Heiskanen on toiminut kuvaamataidon opettajana sekä Kuvataide-akatemian professorina ja rehtorina. Hänen teoksiaan on ollut ensi kertaa esillä Helsingissä 1972. Heiskanen on voittanut useita taidepalkintoja Suomessa ja ulkomailla. Hän sai Valtionpalkinnon 1976, Pro Finlandian 1984, Helsingin Juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1986, Prinssi Eugenin mitalin 1996 ja Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinnon 1996. Filosofian kunniatohtorin arvo hänelle myönnettiin 1997 ja akateemikoksi Heiskanen nimitettiin 2004. Heiskaselle myönnettiin Suomen Leijonan komentajamerkki 6.12.2011.

Galleria G12 Kuopion näyttelyn tuottaa taiteilija Outi Heiskasen tytär, lavastaja Metti Nordin. Tytär hoitaa nykyisin 80 vuotta täyttävän, muistisairaan äitinsä taiteen näyttelyt ja Outin perustaman Vehmaan Oheistaidekodin toiminnan. Etenevästä muistisairaudesta huolimatta Outi nauttii edelleen matkustamisesta ja ystävien tapaamisesta ja hän on edelleen innokas esiintymään ja pelaamaan korttipelejä.

Teosluettelo, kehystämättömät >
Verkkokauppaan >

Lisätietoja:
G12 KUOPIO, Maaherrankatu 9, Kuopio | www.galleria12.fi | 044 058 8434 | info@galleria12.fi


  
 

Outi Heiskanen ja Janne Laine
Yhteispeli
28.4. - 18.5. 2012 | G12 Helsinki

 

Akateemikko ja kuvataiteilija Outi  Heiskanen 75-juhlavuoden kunniaksi esittäytyy galleria G12:ssa tutuissa mystisissä satumaailman tunnelmissa. Heiskasen pensastuulikansa on löytänyt viime vuosina kotinsa valokuvaaja ja taidegraafikko Janne Laineen maisemateosten sylistä, -taiteilijoiden yhteispelillä on synnytetty teoksia jotka ovat kuin portti johonkin todellisen ja kuvitteellisen maailman rajoille. Laine toimii myös Heiskasen teosten vedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa.

Outi Heiskanen ja Janne Laine ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Hovivedostaja Jannen avustuksella on syntynyt jo satoja teoksia, joista esimerkkeinä Heiskasen nimeämät kompiisit eli useamman painolaatan yhdistelyt, joissa Heiskasen herkkäviivaiset ja rakkaimmat hahmot kokoontuvat yhteen. Islantia toisena kotinaan pitävä Laine on puolestaan kuvannut heliogravyyritekniikalla tuliperäisiä laavakiven, veden ja sumun muovaamia näkymiä. Taiteilijoiden yhteistyö ja tutkimusmatka on synnyttänyt kokonaisuuksia, jotka ovat melkeinpä mytologisia tarinoita ajattomassa maailmassa.

Esillä näyttelyssä on Heiskasen ja Laineen yhteispelin lisäksi pieniä uniikkeja teoksia, jotka ovat Outi Heiskasen m.o.i.v. - eli omin sanoin ”mä olen ite värjännyt” -vedoksia.

Linkki artikkeliin Ny Tid lehden sivuille.
 

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, 00120 Helsinki | www.galleria12.fi |
044 717 7177 | g12helsinki@gmail.com
  
  
   

Outi Heiskanen featuring Janne Laine
27.4.-16.5.2010 | G12 Kuopio


Outi se vaan tekee. Ei sitä näytä ikä painavan.

Ja ”mikä se on ollessa,

kun on niin hyvä vedostaja ja yhteistyökumppani kuin Janne Laine,” Outi vastaa.

Galleria 12:ssa avautuu 27.4.2010 akateemikko Outi Heiskasen näyttely, jossa on mukana taiteilija Janne Laine ja heidän yhteiset teoksensa.

Akateemikko Outi Heiskasella ja graafikko Janne Laineella (1970 Tampere) on pitkä yhteinen työhistoria takana, sillä Laine on ollut Heiskasen grafiikan vedosten painaja Tampereella Grafiikanpaja Himmelblaulla vuodesta 1996. Ja vuodesta 2003 alkaen he ovat myös työstäneet yhteisiä teoksia.

Kahden eri sukupolven kohtaaminen on synnyttänytkin mielenkiintoisia teoksia. Yhteisen projektin onnistuminen on vaatinut kummaltakin heittäytymistä. Yhteistä kuvaa luotaessa on keskustelujen ja kokeilujen tuloksena syntynyt jotain ainutlaatuista.

Heiskanen ja Laine työskentelevät teknisesti hyvin eri tavoin. Heiskanen on tunnettu herkästä kuivaneula viivastaan ja kevyistä akvatintapinnoista. Outi Heiskasen käyttämä grafiikantekniikka on viivasyövytys, jolla hän piirtää kuva-aiheen ja täydentää sitä tarpeen vaatiessa akvatintalla ja kuivaneulalla. Hän ei juuri tee luonnoksia. Outi Heiskasta voidaan syystä pitää taidegrafiikan uudistajana. Tuotannossaan hän yhdistää samaan vedokseen useita eri laattoja, jolloin syntyy uusia kokonaisuuksia. Näistä teoksista hän käyttää nimitystä kompiisi. Hänet tunnetaan pienikokoisista ihmisiä ja taruolentoja kuvaavista metalli-grafiikan töistä.

Janne Laine taas on mieltynyt vanhaan heliogravyyritekniikkaan. Tällä tekniikalla hän on huomannut voivansa yhdistää luontevasti valokuvauksen ja taidegrafiikan hyvät puolet. Alkuperäinen kuva on otettu kameralla. Se valotetaan kuparilevyn pinnalle ja sitä syövytetään ja vedostetaan kuten muutakin grafiikkaa. Kuva-aihe toistuu painopaperille valokuvan kiiltävää gelatiinirakennetta pehmeämpänä; painoväri imeytyy mattaisesti paksun paperin huokosiin asti. Sekä luonto että ihmiset ovat Laineelle sarjallisten kuvakertomusten abstraktia pohjamateriaalia. Laineen teoksissa kuvapinta jatkuu reunasta reunaan. Heiskasella figuuri saattaa ottaa haltuunsa täysin valkoisen taustan. Kumpikin käsittelee mielellään aiheita, jotka porautuvat syvälle olennaisiin kysymyksiin maailman synnystä, kertomusten synnystä ja ihmisenä olemisesta.
 

Taidekriitikko Veikko Halmetojan mukaan: ”Heiskasen Pensastuulikansan vaeltaminen Laineen apokalyptiseen maisemaan kertoo väkevää tarinaa. Teokset rakentavat uutta maailmankuvaa pohjaten vanhoihin myytteihin sekä puhuvat vahvaa kieltä mielikuvituksen ja tarinankerronnan puolesta.

Kahden kuvantekijän muodostama jännite tekee kuviin särön, jonka ansiosta ne eivät kadota inhimillisyyttään. Teosten maailma tarjoaa meille mahdollisuuden käsitellä suhdettamme länsimaiseen maailmankuvaan. Se ei sorru mystisromanttiseen imelyyteen vaan esittää vakavana kysymyksen siitä, kuinka rationaalisia haluamme olla.”
 

Outi Heiskanen

Taidegraafikko, akateemikko ja kunniatohtori Outi Heiskanen (s. 1937) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on yksi merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoitamme. Hän on tunnettu graafikkona, mutta on tehnyt myös performansseja ja tilataideteoksia. Rajattomuus ja ennakkoluulottomuus määrittävät Heiskasen taidetta yleisemminkin: hän liikkuu tiedostamattoman ja tiedostetun, hyvän ja pahan rajoilla.

Hän on opiskellut Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukiossa, Taideteollisessa oppilaitoksessa 1956 -59, 1966 -73 ja Suomen taideakatemian koulussa 1966-69 grafiikan linjalla opettajanaan Pentti Kaskipuro. Heiskanen on itse ollut kuvataideakatemian grafiikan linjan professori 1992 -1994 ja rehtori vuosina 1994 - 1995.

Taiteilijanuransa ohella Heiskanen on toiminut kuvaamataidon opettajana sekä Kuvataide-akatemian professorina ja rehtorina.  Hänen teoksiaan on ollut ensi kertaa esillä Helsingissä 1972. Heiskanen on ollut Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1986 ja hän on voittanut useita taidepalkintoja Suomessa ja ulkomailla.  Hän sai Valtionpalkinnon 1976, Pro Finlandian 1984, Prinssi Eugenin mitalin 1996 ja Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinnon 1996. Filosofian kunniatohtorin arvo hänelle myönnettiin 1997 ja akateemikoksi Heiskanen nimitettiin 2004.

 

Janne Laine

Tamperelainen taidegraafikko Janne Laine (s. 1970) on tullut tunnetuksi sekä maisemien että ihmisten kuvaajana. Klassiset aiheet ovat taipuneet Laineen käsittelyssä esteettisesti minimalistisiksi, mutta sisällöllisesti monitahoisiksi kuviksi. Islannin luonto ja maisemat ei ole vain kuvia näkymistä vaan kuvia maailmasta. Olennaista niissä ei ole, mitä kuvataan vaan se, mitä kuvat merkitsevät.

Laineen ensimmäinen yksityisnäyttely oli Licence to Print Galleria Valkoisessa huoneessa Tampereella 1997. Hän on myös osallistunut lukuisiin koti- ja ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin.
Janne laine on saanut mm. 3. palkinnon valtakunnallisessa valokuvakilpailussa 1997, jaetun pääpalkinnon alueellisten taidetoimikuntien järjestämässä nuorten näyttelyssä 1999, jaetun 2. palkinnon ja lunastus-palkinnon Tallinnan grafiikan triennaalissa 2001, jaetun pääpalkinnon  International Marianne Brandt Contestissa 2001 ja erikoispalkinnon Tokion 3. kansainvälisessä Mini - Print -triennaalissa 2002. Hän on työskennellyt ja opettanut säännöllisesti Islannissa vuodesta 2000 lähtien. Hän on Rajataide ry:n perustajajäsen, ja toiminut aktiivisesti paikallisissa ja valtakunnallisissa kuvataiteen järjestötehtävissä. Laine on toiminut Himmelblaun vedostajana vuodesta 1992 ja nimitettiin vedostajamestariksi 2006.

 

Lisätietoja:
G12 KUOPIO, Maaherrankatu 9, Kuopio | www.galleria12.fi | 044 058 8434 | info@galleria12.fi