PYHIESI YHTEYTEEN


Minna Vänskä ja Elina Vänskä

12.4.2011–30.4.2011
Galleria 12, alakerran projektitila, Kuopio

Pyhiesi yhteyteen -näyttely/-teos koostuu Minna Vänskän rakentamasta installaatiosta/yhteisötaide-teoksesta sekä Elina Vänskän maalaamista ikoneista. Näistä muodostuu kokonaisuus, joka on eräänlainen tutkimusmatka kiireettömyyteen, hiljaisuuteen ja mielenrauhaan; se kehottaa pysähtymään ja pohtimaan, mikä itse kullekin meistä on elämässä tärkeää ja mitkä ovat omat voimavaramme. Samalla se on konkreettinen ”kaupunkiretriittipaikka” pääsiäisen ajan.

”Pyhä on iholla, mutta käsittämätön. Se on lähellä ja koskettaa, siitä huolimatta siitä ei saa otetta. Pyhä on jotain täysin toista ja tuonpuoleista, joka kuitenkin on läsnä tässä maailmassa. Pyhä on paradoksi: se on yhtä aikaa kiehtova ja mykistävä. Pyhä on mysteeri. Se pakenee otettamme, emmekä me voi hallita sitä. Pyhä koskettaa erityisesti tunteen ja kokemuksen kieltä. Useat ihmisten pyhiksi mainitsemista asioista liikkuvat elämän rajamailla ja niissä on läsnä elämän kauneus ja karheus. Pyhä on kuin raja tämän puoleisen ja tuonpuoleisen välillä. Se on jotain suurempaa kuin pelkillä aisteillamme voimme havaita.” (www.sakasti.evl.fi)

Jos elämä on. Niin pyhä on. Ja taide on.


 
 
Minna Vänskä (s.1968) on koulutukseltaan muotoilija(amk) ja taiteen perusopettaja, jolle taiteen tekeminen on yksi tapa tutkia ja hahmottaa elämää, estetiikkaa ja ihmisen mieltä.

Elina Vänskä (s.1949) on kirjastovirkailija ja ikonimaalari.