PIRJO MÖNTTINEN

Kuvia sinusta | Portraits of you
6.9. - 25.9.2011
G12, Kuopio

Valokuvien kohteet ovat omia tärkeitä henkilöitäni. Vuoropuhelu kuvaajan - itseni ja kuvattavan välillä on suoraa ja intiimiä. Kuvien sinät vertautuvat katsojan sinuihin, läheisiin ihmisiin ja etäisyyksiin, joita läheisetkin ihmissuhteet sisältävät. Teeman puitteissa yksityisestä tehdään julkista, omasta jaettua ja henkilökohtaisesta yleisölle tunnettua.

Läheisyyden ja etäisyyden, tuttuuden ja vierauden teemat lähentyvät toisiaan, kun ihminen kuvataan vain osittain, tuttuna, mutta kuitenkin omana ihmisenään, jota kohti olen kuvaustilanteessa kurottanut.

Kuvia sinusta kertoo hyväksyvän katseen luomisesta ja toisaalta sen hakemisen luonnollisuudesta. Tilanteet ovat aitoja, tunteet ovat pinnassa ja pinnan alla häämöttää toinen maailma. Etäisyydestä on pyritty tekemään kunnioittava ja levollinen. Näyttelyn teema toimii myös yhtenä omana lähtökohtanani taiteeseen ja taiteilijaksi kasvuun.
 
Pirjo Mönttinen (v.1981) on Sonkajärveltä, Ylä-Savosta lähtöisin oleva kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja opiskelee tällä hetkellä viimeistä vuottaan Taidekoulu MAAssa Suomenlinnassa.
 
Mönttisen työskentelylle on ominaista sarjallisuuteen nojaava valokuva, jonka keskiössä on usein ihminen, salattuna tai läsnä olevana. Työskentelytapoina hänellä ovat digitaalinen valokuvaus ja filmin työstäminen pimiössä mustavalkovedoksiksi. Mönttisen töissä pohditaan ristiriitoja, pintaa ja sen jännitteitä syvyyksien kanssa.