Ilkka Paajanen
Jäätynyttä musiikkia
12.5. - 31.5.2018 | G12 Kuopio

 

Arkkitehtuurin on sanottu olevan "jäätynyttä musiikkia", "kangistunutta musiikkia"tai "vaiennutta musiikkia". Näistä kuuluisimman ilmauksen ’jäätynyttä musiikkia’ on tiettävästi ensimmäisen kerran kirjannut Friedrich Schlegel vuonna 1803, vaikkakin ilmauksen keksijäksi mainitaan eri lähteissä myös esimerkiksi August Wilhelm Schlegel, Johann Wolfgang von Goethe tai Friedrich Wilhelm Joseph Schelling.

Mitä tapahtuukaan, kun nyt maalaan tuota "jäätynyttä musiikkia"?

Saksalainen taidehistorioitsija August Sch­marsow kirjoitti arkkitehtuurista "tilanmuo­vaajana", miten arkkitehtuuri luo tilaa. Hän on käyttänyt myös ilmauksia "kosketustila", "liikkumistila" ja "katselutila".

Onko liian vapaa tulkinta, että maalaten voin paitsi "katsella", myös "koskettaa" tilaa?

Rakennuksesta tulee vasta liikkeen täyttymisen kautta ajallisesti olevaa. Arkkitehtuuri on yhdellä tapaa sävelletty taideteoksena, jota ei ainoastaan tiedosteta askel askeleelta, vaan jonka tehtävä tulee täydellisesti esille peräkkäisyydessä samalla tapaa kuin soimaan saatettu musiikkikappale. Arkkitehtuurilla on siis vahva aika-tila-rakenne.

Voiko siten rakennustaidetta tulkita maalaten? Maalaamiseen liittyy aina yhdenlainen aikakäsite, niitä varten on seisahduttava lyhyemmäksi tai pidemmäksi hetkeksi.

Näyttelyteosten aiheiden pohjana on matkoilla piirtämäni kuvat. Nyt nuo vuosikymmenten aikana syntyneet piirrokset tarjoavat materiaalia maalauksille. Useissa teoksissa olen ensin piirtänyt kuvan tussilla ja sen jälkeen maalannut päälle. Osa töistä on puhtaita akryylitöitä.

Näyttely tarjoaa tilallisen taiteen kokemuksen eurooppalaisen rakennustaiteen ja arkkitehtuurin konteksteissa.

- Ilkka Paajanen, 2018
 

Lisätietoja:
G12 Kuopio | Maaherrankatu 9, Kuopio | 0440588434 | www.galleria12.fi | info@galleria12.fi