Sampsa Sarparanta

Punaisen lokakuun metsästys
/
The Hunt for Red October
11.6. – 7.7.2022 | Galleria G12

 

Lähtösysäyksen tälle näyttelykokonaisuudelle antoi kutsu osallistua Von Hertzen Brothersin uuden levyn tiimoilta toteutettuun hyväntekeväisyys projektiin, jossa yhdistyivät musiikki, kuvataide ja luonnonsuojelu. Siinä 12 nykytaiteilijaa tekivät kukin teoksen hyväntekeväisyys huutokauppaan, lähtökohtana yksi levyn kappaleista. Minulle osunut biisi oli Anil, joka tarkoittaa sanskritin kielellä tuuli ja kun kyseisen kappaleen sanoissa vielä mainittiin ilmapallo, kaikki loksahti kohdalleen.

Olin itse jo suunnitellut kuvasarjaa, jossa olisi mallina mun 18v. tytär synttäripäivän juhla-asussa, talvisella Perniön pellolla, takana kahden vuoden korona-etälukio ja kädessään synttäripallo. Olen viimeiset kaksi vuotta käsitellyt koronan aiheuttamaa eristystä ja yksinäisyyttä, ja nyt halusin jotain muuta, jotain toiveikkaampaa. Ilmapallo tietysti symboloi toivoa, haaveita, toivetta paremmasta tulevaisuudesta. Se pallo on hyvin kevyt, hauras ja helppo rikkoa, mutta samalla kaunis ja iloa tuottava asia, joka parhaimmillaan voi nousta korkealle taivaisiin, silmänkantamattomiin.

Mutta sitten tietysti kaikki muuttui taas kerran ja hyvin pian näihin uusimpiin töihin alkoikin ilmestyä myös oranssia kajoa, ikään kuin ne sodan liekit, jotka loimottavat nyt kaiken arkisen toiminnan alla.
Vai olisiko se
sittenkin se ensirakkaus: palo, jonka rinnalla kaikki muu on toisarvoista.

Sampsa Sarparanta, 2022
 
Kuvallinen teosluettelo Sarparanta, 2022 >>


Sampsa Sarparanta (s.1973) on pitänyt yli 20-vuotisen taiteilija-uransa aikana kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.
Hänen töitään on muun mm. Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.

Sarparanta on opiskellut Kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee Perniössä.


Sarparanta tunnetaan yhteiskunnallisesta realismistaan. Aiheisiin ovat kuuluneet niin Sudanin nälkää näkevät kuin Turun makeistehtaan irtisanotut työntekijät, mutta yhtälailla henkilökuvat ja arkiset välähdykset taiteilijan lähipiiristä. Helsingin Sanomat kutsuikin Sarparantaa loistavaksi arjen ihanan kauheuden kuvaajaksi (Tammikuu 2011).

Sarparanta on tunnettu myös 20 vuoden urasta
No Shame punk-yhtyeen laulaja- lauluntekijänä, sekä nyt uudesta SARPARANTA yhtyeestään.
 

***

”Sarparanta jatkaa kultakauden mestareiden, etenkin Albert Edelfeltin edustamaa realismin perinnettä, mutta lisää siihen roiman annoksen punk-asennetta.”

- Helsingin Sanomat, Toukokuu 2014
 

***

Verkkokaupassa Sarparannan maalauksia >
Cv, Sampsa Sarparanta, 2022 >

***

Sampsa Sarparanta has been painting for about 20 years and over that period he has held dozens of solo exhibitions and taken part in many group shows. His works are included in many public collections for example in Kiasma -the Finnish national museum of contemporary art.

He has studied in the Finnish Academy of fine arts and works and lives in Perniö.

His paintings are often characterized as realistic, strongly political and provocative but there is a totally different side to his art too. It can also be intimate depictions of everyday moments -the beauty and absurdity of human existence. His topics have included the poor of the third world and the laid-off workers of local factories but also sensitive portraits and flash like moments of artists close circle of friends and loved ones.

The artist is also known for 20 years of being a singer/guitarist of punk band No Shame. He is currently working on his first solo album.

Lisätietoja:  G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi


Aiemmat näyttelyt:

Sampsa Sarparanta
Jumaltenrannan nousu ja tuho
16.8. - 5.9.2019 | Galleria G12, Helsinki

Eskapismia, populismia, viihdettä ja julkkiksia, älypuhelimia, puolesta ja vastaan joukkoja, totuuden jälkeisen ajan henkeä, ykkösiä ja nollia, harmaata usvaa, kännykän valo pimeässä, some-ja ilmasto-ahdistusta, huolta omien lasten tulevaisuudesta, poliittista satiiria (maailmassa joka ei enää satiiria ymmärrä), onneksi myös toisenlaisen tulevaisuuden mahdollisuus.

Koko maailman hulluus kaiken läpäisevän vääristymän läpi nähtynä.

Sampsa Sarparanta, 2019


Taidelainaamon maaliskuun taiteilija:
Sampsa Sarparanta | G12 Helsinki, 2018

Sampsa Sarparanta | Maan hiljaisten kapina | 20.5. - 8.6.2017 | G12 Kuopio

Teosluettelo G12, 2017 >


Verkkokaupassa Sarparannan maalauksia >


Lisätietoja:  G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi


Sampsa Sarparanta, 2022
 
 
 

Sampsa Sarparanta, Jumaltenrannan nousu ja tuho, 2019
 

Sampsa Sarparanta, Vihaan kyllästynyt, 2017, öljy levylle, 116 x 89cm
 

Sampsa Sarparanta, Katse maahan päin, 2018, Öljy levylle, 89 x 91cm
 


Sampsa Sarparanta, Tahra, 2017, öljy levylle, 89 x 91cm

 

Sampsa Sarparanta, Painoton II, 2018, öljy levylle, 89 x 116cm