Paula Kelo ja
Kirsi-Marja Myöhänen

VOLYYMI

4.7. - 23.7.2015 | G12 Helsinki

Paula Kelo

Taiteen kipinä syttyi jo papan pajassa Kulennoisissa. Katselin ihaillen kyläsepän työskentelyä, kun hän takoi hevosenkenkiä ja taidokkaita taide-esineitä käyttötarkoituksiin. Palkeet, vasarat ja alasimet tulivat tutuiksi jo lapsuudessa, jonka vietin Savonlinnassa Punkaharjun kupeessa. Muutin 18-vuotiaana Kuopioon, jossa asun nykyään puolisoni ja Bablo koiran kanssa Kallaveden rannalla. Varsinainen taideharrastukseni alkoi hiilipiirustuksesta, jossa opettajanani toimi kuvanveistäjä Pauno Pohjolainen. Kun ihmisvartalon mittasuhteet ja muodot hahmottuivat, alkoi kiinnostus kuvanveistoa kohtaan herätä.

Syventäviä opintoja harjoitin Paavo Halosen, Antonio da Cudan, Taru Mäntysen ja Kari Ovaskan ohjauksessa. Lukuisat kuvanveisto-, akvarelli- ja grafiikankurssit ovat täydentäneet kokonaisosaamista, mutta kuvanveistosta on tullut vuosien varrella kaikkein rakkain taiteenlaji. Kivet puhuttelevat minua ja näen niissä helposti myös figuratiivisen muodon. Pronssin ja kiven kombinaatti esiintyy teoksissani usein.

Kolmiulotteisuuden tajuaminen on minulle luonnollinen asia, niinpä veistosten suunnittelu ja toteuttaminen ovat kaikkein ominta aluettani. Umpivärjätty betoni upotettuine kivineen ja keraamisine elementteineen on myös minua kiehtova tekotapa. Melko kookkaille betoniveistoksille olen antanut värisävyjä ja pintakuvioita itse kehittämälläni menetelmällä.  

Kirsi-Marja Myöhänen

Espanjan Costa Blancan valo ja värikylläisyys ovat tuoneet uutta voimaa akvarelleihini. Sekä sikäläisen elämänmenon että kuvataiteen monimuotoisuus ovat myös vaikuttaneet nykyiseen tekotapaani. Akvarellimaalauksen värimaailma, muotokieli ja tekniikka ovat minulle tällä hetkellä mieluisimmat asiat taiteessa. Veden, värin ja pigmentin kolmoisdraama kiehtoo, tosin draaman hallita ja ohjaaminen ovat vaatineet vuosikymmenien kokemuksen. Maalausvälineet on helppo kuljettaa matkoilla mukana tai hankkia ulkomailta, missä vietän suuren osan aikaani. Kolme kesää vuodessa on rikkaus. Keskimmäisen kesän aikana Savon sydämessä Sorsaveden rannalla on myös tilaa hengittää ja maalata puhtaan luonnon ympäröimänä.

Kaikki taiteenlajit ovat tulleet tutuiksi ja monia niistä olen itsekin harjoittanut. Minulla on ollut mahdollisuus vierailla maailman hienoimmissa taidemuseoissa ja tarkastella läheltä nykyisten ja edesmenneiden mestareiden teoksia. Eri tekniikkojen ymmärtäminen elävöittää kokemuksen ja antaa pontta omaan työskentelyyn. Olen maalannut yhdessä Euroopan kokeneimpien akvarellimaalareiden kanssa ja ollut yhteisnäyttelyissä mukana. Symposiumeista ja näyttelyistä on laadittu katalogeja, joihin on otettu kuvia teoksistani. Maalauksiani on hajallaan monessa maanosassa. Kuopio on kotikaupunkini, vaikka välillä maalaan ja opetan akvarellimaalausta Costa Blancalla.

Teosluettelo Paula Kelo
Teosluettelo Kirsi-Marja Myöhänen

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | g12helsinki@gmail.com

 
 
Paula Kelo, 2015
 
Kirsi-Marja Myöhänen, 2015