Teija-Tuulia Ahola
 

Cv, Teija-Tuulia Ahola >
Teija-Tuulia Aholan maalauksia verkkokaupassa >
Teija-Tuulia Aholan grafiikkaa verkkokaupassa >

 

Teija-Tuulia Ahola
Matkalla jonnekin
29.4. - 18.5.2017 | G12 Kuopio


Pyhässä taiteessa kultaus on meditatiivinen matka ja pyrkimys täydellisyyteen. Itse en tuota täydellistä pintaa tavoittele vaan päinvastoin pienet rypyt rikastuttavat teoksen pintaa ja sen heijastuksia ollen kuin jälkiä eletystä elämästä.

Teosteni pinta on runsaan dekoratiivinen, niissä on tilaa silmän vaellella ja etsiä uudenlaisia reittejä ja kokemuksia. Ajattelen niitä eräänlaisina visuaalisina sinfonioina: kokonaisuus voi muistuttaa jopa orgaanista tai abstraktia pintaa, mutta voi myös keskittyä yksityiskohtiin, väriin, muotoon, rytmiin samoin kuin musiikkia kuunnellessa voi keskittyä välillä vain johonkin instrumenttiin.

Vaikka metallisuus ja dekoratiivisuus ovat teoksissani hyvin runsaita ne muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Materiaalin yhteneväinen käyttö poistaa teoksesta kiiltokuvamaisen aksentoinnin ja teokset ikään kuin rauhoittuvat omaan elementtiinsä. Kauneudella haluan vietellä katsojan pysähtymään teoksen edessä ja antautumaan sen tuottamille tuntemuksille.

Teemoiltaan teokseni käsittelevät unelmia, paratiisia, tuonelaa ja vaikkapa maailman nykyistä jännitteistä tilaa. Koen kuitenkin, että katsojan kokemus teoksesta on tärkeintä: en halua kuvittaa tarinoita tai filosofioita. Haluan vietellä katsojan pysähtymään teoksen edessä ja tuottamaan puhtaasti visuaalisen henkilökohtaisen taide-elämyksen.

Metalliset pinnat tulivat teoksiini ikkunoihin toteuttamieni ympäristötaideteosten kautta. Minua kiehtoo valon vaihtuvuuden vaikutus teoksissani ja miten niiden tunnelma ja olemus muuttuvat niin vuoden- kuin vuorokaudenajan mukaan. Pohdin, miten saisin tuon muuttujan myös nk. perinteisiin paperille ja kankaalle toteutettuihin teoksiin ja vastauksen löysin lehtimetalleista. Ne ikään kuin peilaavat olemassa olevaa ympäristöä osaksi itseään.

Lehtimetallimaalaus, on keksimäni nimitys kehittämälleni tekniikalle, jossa käytän hyväksi erilaisia lehtimetalleja kuten messinkiä, kelta- ja valkokultaa, hopeaa, kuparia, palladiumia ja niiden erilaisia oksidointeja, värillisiä lakkoja ja silkkipainoa. 

Teija-Tuulia Ahola, 2017


Cv, Teija-Tuulia Ahola >
Teosluettelo, 2017 >

Lisätietoja:  G12 HELSINKI | Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi