Terike Haapoja
Gravitation
19.9. - 5.10.2017 | G12 Kuopio


Valokuvasarja ja kirja

Gravitation avaa uuden, henkilökohtaisemman puolen Haapojan työskentelyssä. Emotionaalisen ja fyysisen paineen alla spontaanisti ja lyhyessä ajassa syntyneet kuvat ovat väläyksiä olemisesta halun, kuolevaisuuden, hylkäämisen ja  toimijuuden, esineellistämisen ja esineeksi tulemisen kaipuun risteyksessä. Näyttelyssä nähdään valikotuja kuvia noin 80 kuvaa käsittävästä valokuvasarjasta sekä esikatseluversio tulevasta Gravitation-valokuvateoksesta. Valokuvasarja on alkupiste uudelle teoskokonaisuudelle joka kantaa työnimeä “Freedom series”. Tarkasteltuaan pitkään ihmisen ja luonnon suhteita Haapoja kääntää nyt katseensa ihmiseen ja siihen miten ihmisyyttämme määrittelevät yksilöllisyyden tai vapauden kokemukset rakentuvat.

Näyttely on osa ANTI - Contemporary Art Festivalin ohjelmistoa 19.-24.9.2017. 

Vuoden 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja, Terike Haapoja palaa Kuopioon kolmiosaisella teoskokonaisuudellaan, joka koostuu Gravitation-näyttelyn lisäksi paikkasidonnaisista teoksista, Luonnoksia vapaudesta I ja II.

http://antifestival.com/tapahtuma/terike-haapoja-fi gravitationTerike Haapoja on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Haapojan poliittiset interventiot, suuren mittakaavan installaatiot ja kirjoitukset tutkivat toiseuden rakenteita. Länsimaisen modernismin ihmiskeskeinen maailmankuva on projektien erityisenä huomionkohteena.

Vuonna 2016 hän voitti ensimmäisenä suomalaisena ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon.

Haapojan utooppiset yhteiskunnalliset instituutiot, kuten Toisten Puolue (2011–) tai kirjailija Laura Gustafssonin kanssa yhteistyössä toteutettava Toisten Historia (2012-), aktivoivat ympäröivää maailmaa ja tuovat esiin niin poissulkevia kuin osallistuvia rakenteita. Viimeaikaisissa projekteissaan Haapoja on lähestynyt lakia esityksellisenä tilana, jossa todellisuutta rakennetaan.

http://www.terikehaapoja.net

Terike Haapoja, CV >
 

Lisätietoja:
G12 Kuopio | Maaherrankatu 9, Kuopio | 0440588434 | www.galleria12.fi | info@galleria12.fi