Hanna Maria Nikula

k e s k e n e r ä i n e n
21.11 - 10.12.2020

k e s k e n e r ä i n e n

21.11. – 10.12.2020 | Galleria G12

 

”Kaikki elämässä on jotain vaihetta… se on jotenkin vakio. Ja kaikki on keskeneräistä koko ajan.

Sen kanssa on pakko vaan oppia elämään. Se on joku elämän muoto. Keskeneräisyys.

Siksi olen alkanut kutsua projektia nyt työnimellä ”keskeneräinen”. Sitä minä olen ja tulen olemaan, aivan kuten meillä kaikilla jää kesken asiat kun on aika lähteä ja jättää tämä maailma.”

 

– Hanna Maria Nikula

 

Galleria G12:ssa avautuu 21.11.2020 Hanna Maria Nikulan (1983 – 2018) valokuvanäyttely. Samalla julkaistaan valituista näyttelyn kuvista koostettu kirja, jonka alaotsikko on Postikortteja hiljaisuudesta. Kirjaan on valikoitu myös Hannan laulusanoituksia. Näyttelyn ovat kuratoineet ja kirjan ovat toteuttaneet Hannan ystävät sisustussuunnittelija Tommi Mäkinen, kuvataiteilija Milena Zaremba ja graafinen suunnittelija Hanna-Maija Matikainen.

Muusikko Hanna Nikulalle muodostui valokuvauksesta vuosien varrella tärkeä ilmaisukeino sekä väline tutkia maailmaa ja elämää. Hän sairastui vakavasti 23-vuotiaana. Hänelle luvattiin vain muutama elinvuosi, hän sai kuitenkin yli yksitoista vuotta. Sinä aikana oli hyviäkin jaksoja. Koko ajan hän kuitenkin tiedosti parantumattoman sairautensa ja elämän jatkuvan keskeneräisyyden.

Valmistuttuaan vuonna 2002 Savonlinnan Taidelukion musiikkilinjalta Hanna opiskeli kulttuuri- tuottamista Mikkelin AMK:ssa ja HUMAK:issa. Opintojensa aikana hän perehtyi Voimauttavan valokuvan menetelmään ja toimi myöhemmin menetelmän kehittäjän Miina Savolaisen työntekijänä.

Hanna julkaisi valokuviaan julkisella Instagram-tilillään, jossa on nähtävillä valtaosa näyttelyyn valikoiduista kuvista. Valokuvissa on toistuvia teemoja ja vuosien varrella hioutunutta tyyliä.

Niiden aiheina ovat esim. linnut, kukat, portaat, ovet, ikkunat, varjot ja heijastumat, joilla on vahvoja symbolisia merkityksiä.

Vaikka Hanna oli avoin ja sosiaalinen, hän eli myös omassa yksityisessä ja hiljaisessa tilassaan. Hän tutki ja havainnoi maailmaa etäältä – kuten hänen posliinieläimensä lasikuvuissaan ja koristelintunsa häkeissään. Ikkuna-aiheisten kuvien voidaan ajatella kuvastavan häntä tarkkailemassa elämää kuin heijastavan lasin takaa, joka tavallaan toi turvaa, mutta samalla myös eristi.

Kesällä 2017 Hanna alkoi pohtia valokuvanäyttelyn rakentamista ja pyysi muutaman ystävänsä mukaan työstämään näyttelyä. Hannan menehdyttyä Terhokodissa keväällä 2018 hänen ystävänsä jatkoivat näyttelyn kokoamista ja aloittivat kirjan suunnittelun. Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä alkukeväästä 2019 Hannan kotikaupungissa Savonlinnassa ja loppukeväästä Vihdissä.

Näyttelytilaan on installoitu Hannan henkilökohtaisista esineistä pala hänen maailmaansa. Installaatiossa voi View-Master -laitteilla katsoa kahta intiimiä kuvasarjaa, jotka omalta osaltaan syventävät Hannan tarinaa. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua Hannaan laulaja-lauluntekijänä We Are Stories ja Sky -kappaleilla.

Näyttelyn teossarjat ja avajaisissa julkaistava kirja on mahdollista ostaa omaksi. Tuotto lahjoitetaan Sylva ry:n toiminnan tukemiseksi. Näin halutaan tukea heitä, joiden elämän perusta järkkyy dramaattisesti. Sylva ry on syöpäsairaiden lasten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä valtakunnallinen yhdistys. Sylva tukee sairastunutta ja tämän lähipiiriä tarjoamalla tietoa ja tukea.

 

Lisätietoja:

Galleria G12, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

 

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa