Iiris-Lilja Kuosmanen

Iiris-Lilja Kuosmanen (s.1983 Kuopio) asuu ja työskentelee Ranskassa. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi (KuM) maaliskuussa 2012. Kuvataiteilijaksi hän valmistui 2009 Saimaan ammattikorkeakoulusta. Kuosmanen on opiskellut myös Pariisin Taideakatemiassa École Nationale Supérieure des Beaux Arts:issa valokuvausta ja kuvataiteita 2010-2011. Kuosmanen on osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja Euroopassa ja pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Helsingissä ja Jyväskylässä. Kuosmanen kuuluu Valokuvataiteilijoiden liittoon sekä Kollective-nimiseen valokuvaryhmään.

 

Aiemmat näyttelyt:
Iiris-Lilja Kuosmanen
Nonville Road
7.2. – 26.2.2015 | G12 Kuopio

Näyttelyni on kuvaus kodin merkityksistä. Luon galleriaan tilan, joka esittää kotia. Valokuvani ovat ikkunoita tilassa, kodissa jonka asukas on jo muuttanut pois. Jäljellä ovat merkit asukkaasta: luetut kirjat, pudonneet verhot.

Kuvat ovat paikkoja, jonne ihminen on kadonnut. En näytä kuvissani ihmisiä, enkä merkkejä tästä päivästä. Ihmisen poissaolo on esillä. Paikat muuttuvat kuviksi ihmisen toiminnasta kun löydän maisemasta ihmisen jäljen. Se häipyy ja katoaa valoon. Katsoja voi uppoutua luonnonmateriaalien yksityiskohtiin. Olen kuvannut Île-de-Francen alueella lähellä asutuksia, Nonville-nimisen kylän vieressä. Ympäristö on tiuhaan asuttua, eikä ihmistä pääse helposti pakoon. Silti tähän maisemaan on helppo hukkua, kadota puiden alle. Kuvaan tähän maisemaan pyrkimistä ja halua pyrkiä pidemmälle, pois kaupungin hälinästä, urbaanista ympäristöstä. Rohkaisen astumaan sisään tähän maailmaan, jossa merkkejä urbaanista ei enää ole. Liikkuminen näiden kahden maailman välillä on hankalaa. Kuvani keskittyvät tähän vaihteluun, josta luonto ottaa suuremman osan. Kuvat nousevat esiin asunnosta, luonto on vallannut tilan.

Olen myös kuvannut matkaa ulospäin asunnosta. Toinen kuvasarjani esittää matkaa, joka on jo tehty. Muuttaja on lähtenyt asunnosta, matkannut pitkälle ja miettinyt kotiaan. Kolmas pienempi kuvasarjani näyttelyssä on dokumentaarisempi, kuvaus kodittomien asunnoista Pariisin keskustassa. Kuvasarjat yhdessä luovat tunnelmia kodeista, kodin etsimisestä, sieltä lähtemisestä ja sinne palaamisesta.

Nonville Roadilla on asunto jota ei ole, ja joka on aina.

Iiris-Lilja Kuosmanen, 2015

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa