Esa Lukala

Esa Lukalan (s. 1945) teokset muodostuvat monimuotoisista siveltimen vedoista, rasvaliidun ja grafiitin piirrosjäljistä. Hänen ekspressiiviset ilmaisunsa inspiroituvat kaupunki arkkitehtuurista, katutaiteesta ja ihmisen ympäristöön jättämistä jäljistä.

Lukalan aikaisemmat teokset vuosilta 2009 – 2015 perustuivat matkoilla otettuihin valokuviin. Hän inspiroitui metropolien teollisuusalueista, niiden harmonisista värimaailmoista ja tekstuureista. Lukalan maalaukset muodostavat läpinäkyviä kerroksia valokuvan päälle, luoden uuden harmonisen komposition. Teokset vievät katsojan matkalle jännitteiseen, konstruktivistiseen sekä brutalistiseen maisemaan.

Lukalan teoksissa on mielikuvituksellisia kokeiluja analogisen prosessin graafisista komponenteista. Näistä mainittakoon Polaroid 50×60 positiivien sekä Polaroid 55 negatiivien kehitys prosessista muodostuneet reunat, raapeet ja värien virheet. Kun kuviin tuli vartalo, Lukalan graafiset kuviot reagoivat sen mukaisesti, luoden upeita aistillisia viivoja ja kuvioita.

Viimeaikaisissa teoksissaan Lukala on palanut juurilleen, käyttäen traditionaalisia tekniikoita, akryyli värejä, rasvaliituja ja grafiittia. Pohjamateriaalina on kangas, paperi tai alumiini. Näissä uusimmissa teoksissa korostuu suurten brutalististen kortteleiden geometriset kompositiot, hallitut muodot sekä maanläheiset värimaailmat.

Tämä kehitys hänen teoksissaan on heijastusta tämän päivän ylikylläisestä kuvakielestä. Meitä pommittavat päivittäin logot, rohkeat värit ja voimakkaat valotaulut jne. Lukalan rauhalliset ja minimalistiset teokset paljastavat hänen persoonallisuutensa, oman elämän asenteensa, less is more.

 

Aiemmat näyttelyt:

Esa Lukala | Brutalist paintings
9.9. – 28.9.2017 | G12 Helsinki

Esa Lukala | Paintings 2008 – 2017
18.11. – 7 .12.2017 | G12 Kuopio

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa