Lauri Nykopp

Lauri Nykopp
kuvataiteilija, mediataiteilija, performanssitaiteilija, valokuvataiteilija, äänitaiteilija
Asuinpaikka: Hirvensalmi

 

Lauri Nykopp on 1957 syntynyt renessanssi-ihminen, taiteilijana hyvin monipuolinen. Nykyisin Nykopp tekee etupäässä kuvataiteita – valo- ja elokuvaa, maalausta. Musiikki ja performanssit, joista hänet 1980-luvulla tunnettiin, ovat yhä mukana. Laajat multimediateokset odottavat rahoitusta. Hän myös rahoittaa taiteellista työskentelyään vuoristo- ja merimelontaoppaana. Nykoppin kuva- ja sävelteoksia on ollut esillä 17 maassa. 2016 nähtiin Mikkelin Taidemuseossa laaja retrospektiivinen näyttely, jossa ääntä ja kuvaa 35 vuodelta. 2019 valmistuu Suomen suurin taideteos: Koivupuisto, eli Mikkelin Keskussairaalan uuden Perhe-talon julkisivut. 145 metriä leveyttä, 16 metriä korkeutta. Lasille printattua maalausta ja valokuvakollaasia. Nykopp on tullut tunnetuksi myös huippu-urheilijana, kansainvälisesti menestyneenä avantgardemusiikin ja performanssitaiteen tekijänä, City-lehden perustajana ja toimitusjohtajana, liikkeenjohdon konsulttina, vuorikiipeilijänä… Nykopp asuu Puulaveden rannalla Hirvensalmella.

 

Aiemmat näyttelyt:

Lauri Nykopp
Suuri Illusiooni
5.4. – 1.5.2014 | G12 Helsinki

Todellisuus on illuusio. Harha. Tai ainakin niin paljon monimutkaisempi kuin mitä voimme käsittää, että tuorein ja paras tieto siitä on lähellä mystiikkaa ja magiaa.

Sana Illuusio määritellään:
a. mikä tahansa joka vaikuttaa olevan jotain mitä se ei ole
b. uskomus johonkin mikä ei olekaan totta

Näyttelyn teossarjojen, ILLUUSIOITA ja Ekpyrotics vuosilta 2012–2014, inspiraationa on ollut fysiikan tämänhetkinen kuumin aihe: teoria kaikesta, joka yhdistäisi mikroskooppisen
ja makroskooppisen ja selittäisi vuorovaikutukset kaikilla tasoilla.

Näitä suuria teoksia normaalilta katseluetäisyydeltä katsoessa näkee makrotason, ja ihan läheltä katsoessa mikrotason. Koskaan ei näe molempia, mutta läheltä katsoessa joutuu tavallaan sisään makrotasoon.

Ekpyroottinen universumi on nykyaikaisen fysikaalisen kosmologian malli kaikkeuden alkuperästä ja muodosta. Malli pyrkii selittämään ennen alkuräjähdystä vallinnutta tilaa.

Sana Ekpyrosis tarkoittaa maailmanpaloa, jossa ikuisesti sykleissä toistuva kaikkeus tuhoutuu jokaisen syklin lopussa, ja josta kaikkeus syntyy aina jälleen uudelleen.

Uusimmissa kosmologisissa malleissa puhutaan jopa 11-ulotteisesta avaruudesta, jota ei voi hahmottaa kuin huipputiedemies korkealla matematiikalla. Mutta sen voi ehkä kokea, taiteessa, ”kun panen katsojan mielen villiin vauhtiin, ja ohi perinteisen hahmottamisen rajoista”, ehdottaa Nykopp.

Teokset eivät ole perinteisiä maalauksia. Nykopp on kehittänyt monitasoisen tekniikan, jossa maalauskankaalla on sekä digitaalista valokuvankäsittelyä, digitaalista maalausta että perinteistä öljy- ja lasyyrimaalausta.

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa