Vappu Rossi

Vappu Rossi (1976) on kuvataiteilija, mediataiteilija ja taidegraafikko. Hänen tuotantonsa on piirustuslähtöistä, mutta tekniikaltaan monipuolista: mediataideanimaatioiden lisäksi hän tekee valokaappiteoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Paikkasidonnaiset jättiläismäiset seinäpiirustukset sekä yhteistyöprojektit tanssijoiden ja muusikoiden kanssa ovat merkittävä osa hänen työskentelyään.

 

 

Aiemmat näyttelyt:
Vappu Rossi
Jäälinnun päivät | Days of the Ice Bird

21.3. – 16.4.2015 | G12 Kuopio

Vappu Rossin näyttelyssä Jäälinnun päivät on esillä suurikokoisia piirustuksia, valokaappiteoksia ja grafiikkaa. Teokset käsittelevät inhimillistä tunne- ja aikaskaalaa; ruumiillisuutta, läsnä- ja poissaoloa. Pääosassa on ihmisen kuva.

Lyijykynä- ja värikynäpiirustukset ovat suurikokoisia kasvotutkielmia. Kuvat rakentuvat viivamassoin; etsiskelevä piirrin kehrää kudelmaa, josta hahmot saavat muotonsa. Näennäisesti yksinkertainen väline toimii voimallisena tunteen ja kokemuksen välittäjänä. Aiheena on mielen sisäinen maailma: raukeus ja rauha, pelko ja levottomuus. Rossin teosten hahmot tasapainottelevat tämän- ja
tuonpuoleisen rajapinnalla, kädenjälki on yhä herkemmäksi haurastuvaa, toisinaan vahvan graafista. Taiteilija luottaa piirustuksen arkaaiseen voimaan. Jokainen vedetty viiva näkyy – piirros paljastaa jälkensä.

Hiilipiirrossarjassaan Rossi tutkii liikkeen ja hurmoksen kuvaamista tanssijan hahmon kautta. Kuunylinen liike on epäterävä kuva dervissimäiseen ekstaasiin uppoutuneesta tanssijasta. Työn nimi viittaa esinewtonilaiseen maailmankäsitykseen, jossa kuun ylistä maailmaa ja liikettä säätelivät henkimaailmalle ominaiset, maanpäällisestä poikkeavat fysiikan lait.

Valokaappien kuvat rakentuvat läpikuultavista kerroksista: maalauksesta, raapimisjäljistä ja himmennyskalvoista, tai opaalipleksin kääntöpuolella olevasta kaiverruksesta, joka utuisena kajastaa pintaan. Grafiikanvedoksissa näyttäytyy
hämärään kätkeytyvä kauneus – ja toisaalta sen arvoituksellisuus. Pimeydessä häivähtävä hahmo on toisinaan kuin maasta siinnyt, toisinaan jo pikemminkin
ihmisen ja eläimen hybridi, jonka katse silmänräpäykseksi kohtaa katsojan.

Jäälinnun päivät -näyttelyssä on nähtävänä myös yksi Rossin uusista mediateoksista. Carbon Based Love -videossa tanssija ja suuri seinäpiirros tapaavat osin animoidussa koreografiassa. Yhteistyössä muusikko Milla Viljamaan ja belgialaissyntyisen tanssija-koreografin Ingrid Andrén kanssa toteutettu teos käsittelee kohtaamista ja kaipuuta dramaattisesti mutta humoristisesti. Seinäpiirroksessa toistuvat Rossin tuotannolle ominaiset mustat, graafiset oksistot ja juuret sekä niiden rinnastus ihmisruumiin verisuonistoon ja hermoverkkoon. Suoraanngalleriatilan seinään on toteutettu toisinto videossa nähtävästä hiilipiirroksesta. Piirros sotkeentuu jonkin verran avajaisperformanssin aikana.

Näyttelyn teoksissa heilimöi Rossin rakkaus piirtämiseen: yhtä lailla sen koruttomassa, perinteisessä muodossa kuin sen nykytaiteeseen kurottuvissa sovelluksissa: tilallisissa, taiteidenvälisissä, esityksellisissä ja teknisesti moniulotteisissa variaatioissa.

Galleria G12:n näyttelyssä Rossin töitä nähdään Kuopiossa ensimmäisen kerran.

 

*****

Jäälinnuksi voidaan kutsua ihmistä, joka vetäytyy liiaksi kanssakäymisestä muiden kuolevaisten kanssa. Jäälinnuiksi voidaan kutsua myös niitä, joita tuskat ja raskaat onnettomuudet vaivaavat tässä pimeässä maailmassa.

Linnun pesiessä, poikasten kuoriutuessa, sen kasvattaessa ja huolehtiessa niistä meren aallot eivät liikahdakaan, vaan koko valtameren kerrotaan olevan turvallinen ja tyyni. Kreikkalaisilla ja latinalaisilla runoilijoilla oli usein tapana toivottaa merelle lähteville ystävilleen Jäälinnun päiviä.

Jäälinnun ruumiilla tai sen osilla, kuten silmillä, sydämellä, sulilla ja vatsalaukulla, on uskottu olevan maagisia, jopa lääketieteellisiä voimia. Niillä on tyynnytetty merta, karkoitettu riitoja ja herätelty uneliaita nuorukaisia.

Kreikkalaisten draamojen Halkyonian eli Jäälinnun päivien on päätelty tarkoittavan paitsi yhteiskunnallisesti rauhallista aikakautta, myös keskitalven leutoa ja kirkasta säätä.

 

 

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa