Tuomo Saali

Tuomo Saali (s. 1957 Pielavesi) tunnetaan taidemaalarina, -graafikkona ja kuvataiteilijana. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Saali debytoi 1980-luvun alussa. Hänellä on takanaan useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla. Taiteilijan työn lisäksi Saali on toiminut myös opettajana Taideteollisessa Korkeakoulussa. Hänen teoksissa näkyy värien iloinen leikittely ja hallittu spontaaninen jälki.

 

Aiemmat näyttelyt:
Tuomo Saali
Pala taivasta

31.10. – 19.11.2015 | G12

Maalausten äärellä olen aina tuntenut suuresti. Olen kokenut voimaantumista, intohimoa, riemua, surua ja eheytymistä. En ole etsinyt tai kaivannut niinkään julistamisia tai poliittisia kannanottoja, pelkkä väri ja sen levityksestä aistittava maalarin asenne ja läsnäolo ovat riittäneet.

Näyttelyssäni  Pala taivasta yhdistän 3 – 4 erilaista teemaani yhdeksi kokonaisuudeksi, tämän näyttelyn voisi nähdä myös pienois-retrospektiivinä, mutta teokseni ovat kuitenkin uusia. Reflektio sai alkunsa noin vuosi sitten, olin saanut uraani käsittelevän taidekirjan valmiiksi ja sen aiheuttamassa tyhjiössä ryhdyin maalaamaan aikanaan keskeneräiseksi jääneitä maalauksiani, tutkiakseni samalla tarkemmin maalaamiseen liittyvää ajatteluani ja mieltymyksiäni siinä. Olen edelleen tällä samalla tiellä ja innoissani siksi, että ilmaisuni tuntuu vapautuvan.

Maalaukseni ovat aina olleet fyysisiä, se on havaittavissa sekä maalausprosessissa, että materian käytössä. Maalikerrosten paksuutta kasvattaa myös se, että koen jokaisen maalauksen ns. kamppailuna, kuvainnollisesti ajan ” laivani” tahallaankin karikolle, josta yritän monin erilaisin keinoin rämpiä kuivalle maalle.                  

Jostakin syystä maalaukseni ovat olleet aina myös ns. esittäviä,  pelkkä abstraktio ei ole tuntunut riittävältä. Näillä keinoilla tunnen pystyväni ilmaisemaan kaiken sen mitä kommunikointiini tarvitsen.  

Maalaan ns. kukkamaalauksia rakkaudesta maalauksellisuuteen ja ennenkaikkea väriin,  mutta myös ihmiseen.  Lelumaalauksissa (muun muassa automaalauksissa) pyrin siihen, että kokonaisuus kaikin tavoin ilmentäisi leikkiin kuuluvaa riemua ja intoa, ne ovat maalauksia toiveista.  Maisemallisissa vaeltajamaalauksissa uin varmaankin syvemmissä vesissä, niissä on kyse etsimisestä.

Tunnistan nämä kaikki piirteet omassa itsessäni.

Tuomo Saali, taidemaalari, 2015

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa