Merja Salonen Di Giorgio

Merja Salonen Di Giorgio, TaM, taidemaalari

Merja SDG on taidemaalari, joka on työskennellyt ammattimaisesti vuodesta 1997. Hänet tunnetaan laajasta ilmaisurekisteristään; öljymaalauksista sekatekniikkamaalauksiin ja tilallisiin teoksiin sekä julkiseen taiteeseen. Taiteessa toistuvat teemat rakennetun ympäristön kerroksellisuudesta ja synesteettiset ääni- ja tuoksuvaikutelmat väreiksi tulkittuina. Elämä kahden kulttuurin välissä antaa leimansa hänen tuotannolleen.
Teoksia on mm. Helsingin kaupungin, Lahden taidemuseon, Tampere Maja Säätiön ja Aalto-yliopiston sekä yksityisissä kokoelmissa.

 

Työskentelyni polttoaineena toimii innostus ihmisen jättämiin jälkiin kulttuuriympäristössä, paikan henki, `genius loci´, sekä historian kerrostumat. Idea Grand Tour ´ista kiehtoo myös. -Missä vaiheessa eksoottisesta tuli kotoista ja kotoisesta eksoottista?

Olen elänyt suomalaisen ja italialaisen kulttuurin välissä puolet elämästäni ja se vaikuttaa lähestymistapaani oleellisesti. ”Toinen jalka Suomessa, toinen Italiassa” -olen molemmissa yhtä aikaa ja samalla voin halutessani tarkastella niiden ilmiöitä myös ulkopuolelta.

Maalausprosessissa koen tärkeäksi antaa tilaa sanattomalle, jotta näkymätön voi tulla teoksessa esille. Käytän tekniikoina pääosin öljyväriä kankaalle ja sekatekniikkoja paperille. Historialliset materiaalit sekä perinteiset maalausmenetelmät ovat tärkeitä, tosin uudelleen sovellettuina. Materiaali on jopa itseisarvoista ja tuo oman käsitteellisen tasonsa teoksiin.

Olen tilauksesta toteuttanut myös pysyviä ympäristöteoksia mm. betonista Helsinkiin. Taidemaalariliitossa olen varsinainen jäsen ja töitäni löytyy mm. Helsingin kaupungin ja Lahden taidemuseon kokoelmista.

– Merja Salonen Di Giorgio

 

CV

Merja Salonen Di Giorgio
s. 1973, Tampere
kuvataiteilija, taidemaalari

Merja Susanna Salonen Di Giorgio asuu ja työskentelee Helsingissä, vuodesta 1998 vuosittain myös Italiassa.

Tärkeimmät tekniikat ovat öljy kankaalle ja sekatekniikka paperille sekä ympäristöteokset.

Salonen Di Giorgio suoritti taiteen maisterin opinnot 1999 Taideteollisen korkeakoulun taideosastolla, Pallas-ohjelmassa. (nyk. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu).

Taidemaalariliitossa hän on varsinainen jäsen.

Töitä oli ensimmäisen kerran esillä jyrytetyssä näyttelyssä vuonna 1995. Kyseessä oli 48.Nuorten näyttely Helsingin Taidehallissa. Siitä lähtien Salonen Di Giorgiolla on ollut säännöllistä näyttelytoimintaa Suomessa ja ulkomailla.

Yksityisnäyttelyitä mm. Galleria Saskia, Tampere, 2017 Galleria G12, Helsinki, 2014 Lapinlahden taidemuseo, 2010 Taidesalonki / Konstsalongen, Helsinki 2010 Galleria Uusitalo, Helsinki, 2005 Galleria Katariina, Helsinki, 2000, 2014

Julkisia teoksia (tilaustöitä) Helsingissä: Laiturit, 2008, Arabianranta, Helsinki, Muistijäljet, 2005, Fallkulla ja Puutarha, 2000, Radisson Plaza -hotellin sisäpihalla, os. Mikonkatu 23.

Vuosina 1998-2000 Salonen Di Giorgio toteutti Helsinki Firenzessä, Firenze Helsingissä -valokuvateoksen: maalauksellisia seinien yksityiskohtavalokuvia em. kaupunkien kaupunkitiloissa.

2003 hän julkaisi Helsinki Firenzessä, Firenze Helsingissä- kirjan em.projektista. (suomi / englanti / italia) Esittelytekstin kirjoitti Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Yrjö Larmola.

2014 hän julkaisi maalauksistaan kirjan Grand Tour, johon esittelytekstin kirjoitti ma. museonjohtaja Minerva Keltanen Sinebrychoffin taidemuseosta, Kansallisgalleriasta.

Salonen Di Giorgion teoksia on mm. Helsingin kaupungin, Lahden taidemuseon, Työväen keskusmuseon, SOK:n, Tampere-Maja -säätiön ja Okopankin taidekokoelmissa.

Salonen Di Giorgio nauttii barokkimusiikin kuuntelusta ja osallistuu siihen mielellään tanssimalla.

 

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Esittelykuvat
Näyttelyt
Merja Salonen Di Giorgio
Roihupelto, Pompeji, kahden maailman välissä
13.05 - 01.06.2023
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa