Eija Timonen

Aiemmat näyttelyt:
Eija Timonen | VALON KUTSUMAT
3.3. – 22.3.2018  | G12 Kuopio

VALON KUTSUMAT -näyttely koostuu Eija Timosen jääaiheisista valokuvista. Osa kuvista on otettu studiossa, osa luonnon jäällä.

Hämärällä, lähes pimeällä jäällä kuvaamisessa käytetyt keinovalot loistavat kauas. Ne työntyvät raa’asti pimeyteen ja ovat räikeässä ristiriidassa talvihorroksisen maiseman kanssa. Keinovalot tuovat esille valaistun kohdan pienetkin halkeamat jäässä, korostavat kontrasteja ja paljastavat syvyydestä jäähyytymiä tai rantaveden kiviä ja kasvinpalasia. Mutta vielä tätäkin enemmän valo paljastaa silmälle hetki sitten jotain näkymätöntä, se loihtii eteen näkyjä, jotka syntyvät valon taittuessa jääkiteisiin ja halkeamiin.

Timonen on tuonut viimeisen vuoden aikana abstraktien jääkuvien rinnalle esittävämpiä, studiossa rakennettuja kuvia. Asetelmien keskeisenä elementtinä on edelleen jää. Lisäaineksiksi on valikoitunut arkiympäristön tarjoamia materiaaleja, kuten kukan terälehtiä, kuolleita lintuja sekä jääkuvista leikattuja paperinukkemaisia hahmoja, jotka jään sulaessa hapertuvat ja särkyvät. Riemusaatto-sarjassa valo leikkaa pimeyttä ja kiinnittää katseen hetkellisyyteen, materiaalien jatkuvaan muutosprosessiin.

Yhteistä näyttelyn kuville on jää. Jään takaa pienet esineet ja vihjeet kuultavat outoina. Arkinen ja vieras, tuttu ja outo näyttäytyvät kuvissa samanaikaisesti.

Näyttelyn kuvat muodostavat yhdessä kokonaisuuden nimeltä Icephery, joka on samalla osa Suomen Akatemian tutkimushanketta Floating Peripheries. Hankkeessa Timonen tarkastelee hetkellisen ja pysyvän, henkilökohtaisen ja yleisen liitoksia.

Lisätietoja:
G12 HELSINKI, Annankatu 16, 00120 Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa