Arto Väisänen

Kuvataiteilija Arto Väisänen (s. 1958 Iisalmessa) asuu ja työskentelee Kuopiossa. Väisänen on suorittanut kuvataideopintonsa 1995 Joensuussa ja pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 1988. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Wihurin rahaston, Koneen säätiön ja Emosäätiön (Nordea) kokoelmissa.

 


Aiemmat näyttelyt:

Arto Väisänen
Hidasta valoa 
| Piirustuksia ja piirustuskollaaseja
19.9. – 8.10.2015 | G12 Kuopio

 

Siinä missä väri valloittaa hetkessä mielen, niin katse kiertää viivoissa ja siinä olevissa tapahtumissa viipyillen ja pohdiskellen, aivan kuin viiva ja mustavalkoisuus heijastaisi hitaampaa valoa. Piirroksiini on tullut myös väriä, jonka rinnastusta mustavalkoisuuten pidän hedelmällisenä lähtökohtana ristiriitaisuuksineen ja jännitteineen.

Tekemisessä kohtaa näkyvä maailma ja kokemusmaailma. Näkyvästä maailmasta  poimin vain merkkejä, jotka viitoittavat kokemuksen maailmaan. Kysymys on myös löytämisestä yhdistämisen kautta, jossa kaksi piirrosta yhdessä muodostaa jonkin uuden ajatuksen tai maailman, jossa kokemus kohtaa toisessa paperissa näkyvän, tai abstraktio esittävän.

Työskentelen ohikiitävien hetkien ja muuttuvien ilmiöiden parissa.Kokonaisuus hahmottuu päällekkäisten ja rinnakkaisten tekijöiden muuttaessa jatkuvasti muotoaan vuorovaikutuksessa ihmisiin, ympäristöön ja luontoon ja sen lainalaisuuksiin.

– Arto Väisänen, 2015

 

Arto Väisänen
Piirustuksia ja piirustuskollaaseja
18.2. – 9.3.2012 | G12 Kuopio

 

Viisi viimeistä vuotta olen pelkästään piirtänyt, maalaaminen on jäänyt väriviivoihin tai sävyllisiin papereihin. Väri piirustuksessa on alkanut kiinnostaa, uudelleen. Vähäiset värisävyt saavat voimaa mustavalkoisesta taustasta, sisältöön saa niukalla värinkäytöllä alleviivaavuutta. Toisinaan myös liiankin kanssa, josta maalari värin keskellä voi vain haaveilla.

Paperien materiaalit koen piirtämisessä nyt tärkeiksi, sama tuttu paperi ei enää riitä, vaan erilaiset herkät japanin-, nepalin- ym. käsintehdyt paperit ovat olleet
kokeiltavinani. Papereissa oleva sävy ja pehmeys/kovuus tuo teoksiin oman kiehtovan maailmansa ja niiden piirrettävyys erilaisin välinein on haastavaa. Isoimpien piirustusten paperit olen liimannut kankaalle työstettävyyden lujittamiseksi. Rinnastamalla kahta eri sävyistä paperia saa aikaan jännitteitä, joista kasvoi kiinnostus kollaasitekniikkaan ja sen mahdollisuuksiin.

Kollaasi ei kiinnosta minua askarteluna vaan kahden eri piirustuksissa olevien maailmojen rinnastuksilla. Töihin saa kaksi aikaa, paikkaa, tilannetta. Ihmiset
suhteessa toisiinsa tai tapahtumiin eivät ole samassa tilassa vaan jossain toisessa, ehkä ajatuksissa.

Surrealismin rajapinta kiinnostaa siinä missä alkaa tuttuudessa olemaan outoa, ei niinkään siinä mihin tuo tyylisuunta kaikkine mahdottomuuksineen antaisi
mahdollisuuden. Työstän perusasioita eli ihmisenä kokemista ja vuorovaikutusta toisiin ihmisiin ja elämään – kipupisteissä ja ongelmakohdissa, kuten vammautumisessa, kaikkinaisessa rikkinäisyydessä ja repaleisuudessa. Haluan kuitenkin noista lähtökohdista välittää positiivista elämänasennetta ja kauneutta.
 
G12 avautuu kaupungin syliin vitriinimäisessä tilassa ja pidän ajatuksesta, että se hengittää kaupunkikuvaan taidetta. Siinä on yksi syy, miksi on innostavaa ja
haasteellinen projekti tehdä kotikaupunkiin näyttely kuuden vuoden taon jälkeen.  

– Arto Väisänen

 

Lisätietoja:
Galleria G12 | Annankatu 16, Helsinki | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Esittelykuvat
Näyttelyt
Jouni AiraksinenAntti ImmonenPauno PohjolainenArto VäisänenTarja Wallius
Yhteisnäyttely
19.02 - 10.03.2022
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa